Каталонија захтева што пре независност од Шпаније

0
People hold "estelada" flags, Catalan separatist flags, during a gathering to mark the Calatalonia day "Diada" in central Barcelona September 11, 2014. Hundreds of thousands of Catalans were expected to throng the streets of Barcelona on Thursday to demand the right to vote on a split from Spain, with their ambitions boosted by an independence referendum scheduled for next week in Scotland. About half a million Catalans have signed up to dress in red and yellow, the colors of the Catalan flag, to form a "V" for "vote", organizers say, a show of support for the perceived right to decide on a status separate from Spain. REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Више од 340.000 људи потписало је пристанак да се придруже демонстрацијама, које су испланиране на национални празник Kаталоније Диада, којим се обележава годишњица освајања Барселоне од стране шпанског краља Фелипеа Петог 1714. године после 13-месечне опсаде и губитка каталонске аутономије.

На десетине хиљада Kаталонаца окупило се данас у Барселони и још четири града на масовним протестима тражећи отцепљење тог региона од Шпаније, у тренутку када лидери који се залажу за независност покушавају да превазиђу разилажења у вези са планом за отцепљење, преноси АФП.

У Барселони су се демонстранти данас, са транспарентима у плавој, црвеној и жутој боји сепаратистичке садржине, окупили у градском парку.

Шеф регионалне владе Kаталоније Kарлес Пуџдемон рекао је уочи почетка окупљања да је овогодишња Диада кључна и да ће у предстојећим месецима „кључне одлуке“ у вези с будућношћу Kаталоније морати да буду донете.

Kаталонски сепаратисти годинама неуспешно покушавају да добију одобрење од шпанске централне владе да одрже референдум о независности као што је референдум који је одржан 2014. у Шкотској, а на ком су бирачи дали негативан одговор.

Након што су прошле године први пут освојиле јасну већину у регионалном каталонском парламенту, сецесионистичке странке су промениле тактику и усвојиле план да постигну независност средином 2017.

Међутим, тај план је у јуну наишао на потешкоће када је Пуџдемонова коалициона влада изгубила подршку мање антикапиталистичке партије ЦУП, а тиме и јасну већину у парламенту.

Заговорници независности се надају да ће данашњи масовни протести поново ујединити и удахнути нови живот њиховој борби за независност, закључује француска агенција.

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*