Катанац на 10 амбасада?

0

РЕФОРМА наше дипломатско-конзуларне мреже, која се већ дуго најављује, највероватније ће почети следеће године, када би могло да буде затворено чак десетак амбасада.

Катанац би најпре могао да буде стављен на наша представништва у Сирији, Либији, Ираку и Тунису. Затварање ових амбасада већ дуже се разматра због небезбедне ситуације у овим земљама, али Влада Србије ово питање још није ставила на дневни ред.

Највећи дипломатски „рез“ могао би бити у Африци, где би од десетак амбасада, колико их сада имамо, биле задржане три или четири, које би покривале по неколико земаља. Тако ће наредних месеци бити анализирана економска и политичка оправданост наших ДКП у Мароку, Кенији, Замбији, Нигерији, Конгу…

Биће одрађена и ревизија нашег дипломатског присуства у Латинској Америци, где би могле бити задржане амбасаде у само три највеће земље – Бразилу, Аргентини и Мексику.

С друге стране, у протеклих неколико година Србија је ојачала дипломатску мрежу отварањем чак четири амбасаде – у Азербејџану, Казахстану, Уједињеним Арапским Емиратима и Катару.

Србија тренутно за функционисање ДКП мреже, која броји 69 амбасада и 23 конзулата, годишње издваја 4,9 милијарди динара. Намера је да се ти трошкови смање, па је мало вероватно да ће засад бити отваране нове испоставе.

Замбија

Зато је под знаком питања и иницијатива да се успостави још један конзулат у Црној Гори (Беране). У МСП нам кажу да ће евентуално ширење наше ДКП мреже бити разматрано на Влади, пре свега зато што је тенденција да направе уштеде где год је могуће, и додају да у Црној Гори већ постоји један конзулат, у Херцег Новом. Иначе, својевремено је у плану било да наше дипломате буду присутне и у Никшићу и Бијелом Пољу, али је процењено да за тим нема потребе.

Једна од могућих новина у нашој ДКП мрежи, како сазнајемо, јесте и затварање конзулата у Ријеци, а отварање у Книну.

Наш некадашњи амабасадор у Аустрији Милован Божиновић каже нам да би требало размотрити рецепт скандинавских држава које одавно практикују да имају по један дипломатски пункт за сваки важан регион у свету:

– Ако изузмемо европске земље и суседе, Србија би још требало да има амбасаде у земљама чланицама Савета безбедности и највећим државама.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*