Katanac na 10 ambasada?

0

REFORMA naše diplomatsko-konzularne mreže, koja se već dugo najavljuje, najverovatnije će početi sledeće godine, kada bi moglo da bude zatvoreno čak desetak ambasada.

Katanac bi najpre mogao da bude stavljen na naša predstavništva u Siriji, Libiji, Iraku i Tunisu. Zatvaranje ovih ambasada već duže se razmatra zbog nebezbedne situacije u ovim zemljama, ali Vlada Srbije ovo pitanje još nije stavila na dnevni red.

Najveći diplomatski „rez“ mogao bi biti u Africi, gde bi od desetak ambasada, koliko ih sada imamo, bile zadržane tri ili četiri, koje bi pokrivale po nekoliko zemalja. Tako će narednih meseci biti analizirana ekonomska i politička opravdanost naših DKP u Maroku, Keniji, Zambiji, Nigeriji, Kongu…

Biće odrađena i revizija našeg diplomatskog prisustva u Latinskoj Americi, gde bi mogle biti zadržane ambasade u samo tri najveće zemlje – Brazilu, Argentini i Meksiku.

S druge strane, u proteklih nekoliko godina Srbija je ojačala diplomatsku mrežu otvaranjem čak četiri ambasade – u Azerbejdžanu, Kazahstanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru.

Srbija trenutno za funkcionisanje DKP mreže, koja broji 69 ambasada i 23 konzulata, godišnje izdvaja 4,9 milijardi dinara. Namera je da se ti troškovi smanje, pa je malo verovatno da će zasad biti otvarane nove ispostave.

Zambija

Zato je pod znakom pitanja i inicijativa da se uspostavi još jedan konzulat u Crnoj Gori (Berane). U MSP nam kažu da će eventualno širenje naše DKP mreže biti razmatrano na Vladi, pre svega zato što je tendencija da naprave uštede gde god je moguće, i dodaju da u Crnoj Gori već postoji jedan konzulat, u Herceg Novom. Inače, svojevremeno je u planu bilo da naše diplomate budu prisutne i u Nikšiću i Bijelom Polju, ali je procenjeno da za tim nema potrebe.

Jedna od mogućih novina u našoj DKP mreži, kako saznajemo, jeste i zatvaranje konzulata u Rijeci, a otvaranje u Kninu.

Naš nekadašnji amabasador u Austriji Milovan Božinović kaže nam da bi trebalo razmotriti recept skandinavskih država koje odavno praktikuju da imaju po jedan diplomatski punkt za svaki važan region u svetu:

– Ako izuzmemo evropske zemlje i susede, Srbija bi još trebalo da ima ambasade u zemljama članicama Saveta bezbednosti i najvećim državama.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*