KАТЕГОРИЧАН СТАВ СРБИЈЕ: Нећемо протеривати руске дипломате!

0

Србија неће протеривати руске дипломате, ми желимо добре односе са Русијом, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је рекао да је тачно да је Велика Британија, у време прошлонедељних догађаја на KиМ, тразила од нас да се одредимо према Русији и да протерамо руског дипломату, што, каже, показује да су све интереси.

„Њих је само то занимало, друге ствари их не занимају. Исто тако, ми треба да водимо рачуна о својим интересима, да добро измеримо и извагамо и сигурно је да Србија неће протеривати руске дипломате“, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Према његовим речима, „неки паметни људи“ и раније су рекли да „међународна заједница треба да нам каже колико Србија треба да буде мала да не би била велика“.

И сам је, каже, кад је примио руски орден истакао да воли Русију, зато што воли Србију.

Дачић је навео да је предложио председнику Србије Александру Вучићу да се организује обележавање 100 година од како се застава Србије завијорила на Белој кући и да се подигне споменик америчком председнику Вудроу Вилсону, да се покаже шта је он говорио о Србији 1918. године и да то знају у САД.

Kад је реч о евентуалном састанку председника САД Доналда Трампа и Русије Владимира Путина у Србији, Дачић каже да такав састанак зависи од дипломатског тренутка.

„Предложио сам и једној и другој страни да би можда најбоље место за то била Србија. Ми смо то пренели и једној и другој страни, они ће одлучити да ли ће то тако бити и да ли ће уопсте до тог сусрета доћи“, рекао је шеф српске дипломатије.

Kако је навео, многе државе користе позицију Србије и њен простор да би водиле дијалог.

„Недавно сам, уз одобрење председника Вучића, организовао овде мировне преговоре за једну земљу, који се тичу решења проблема које имају, и то на запрепашћење великих сила“, рекао је Дачић.

Шеф дипломатије наглашава да не може да износи детаље и да ће то, ако буде хтела, јавно учинити земља о којој се ради.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*