Казне до 10.000 дин. за кретање ван стаза, лежање и седење на травњацима и брање цвећа у парковима!

0

Навеће чуђење изазива забрана кретања ван стаза, седење и лежање на травњацима, брање цвећа, лишћа и плодова, урезивање имена и знакова на стаблима, клупама, зидовима, пуштање животиња, осим у парковима који су за то одређени, играње одраслих на дечијим игралиштима, пењање на дрвеће, инсталације, ограде…

Наивно дечје пентрање по дрвећу, урезивање имена заљубљених у стабло, али и брање цвећа и шетња кућних љубимаца по зеленим површинама које деци, као и одраслима пружају толику радост, су у ствари, прекршаји који вас могу коштати чак 10.000 динара, судећи према одредбама Одлуке о комуналној полицији и Закону о комуналној полицији.

У комуналној полицији Града Београда кажу да члан 21. поменуте Одлуке на јавним зеленим површинама забранује 17 ставки, од којих грађани за већину нису знали да су кажњиве. Навеће чуђење изазива забрана кретања ван стаза, седење и лежање на травњацима, брање цвећа, лишћа и плодова, урезивање имена и знакова на стаблима, клупама, зидовима, пуштање животиња, осим у парковима који су за то одређени, играње одраслих на дечијим игралиштима, пењање на дрвеће, инсталације, ограде…

– Неретко се деси, поготово ако у том тренутку нема друге деце, да са сином одем на фудбалски терен и станем на го док ми он шутира лопту. Исто тако, колико пута понесемо грабуљице и кантицу и одемо у песак да се играмо, а да нисам знао да због тога могу да ме казне. Kолико пута сам само мора да уђем у паркић да бих придржао сина док се пење на тобоган?! – прича зачуђени отац из Београда.

Слично је реаговала и власница једног мешанца коју смо питали да ли зна да комунална полиција може да је казни ако пусти пса да трчи по травнатој површини.

– Знам да је кажњиво ако измет моје беле остане на бетону или трави и због тога носим кесу. Једном сам чак платила казну од 5.000 динара због тога, али да не могу да је пустим у траву и цвеће, то већ нисам знала – каже Марија В. (26)

“Чланом 29. исте Одлуке прописано је да ће се новчаном казном од 10.000,00 динара казнити физичко лице ако на јавним зеленим површинама поступа противно одредбама 21. тач. 1-17. ове одлуке, за које комунални инспектор, односно комунални полицајац издаје прекршајни налог у складу са законом”, рекли су за “Телераф” у Kомуналној полицији Градске управе Града Београда.

 

 

 

Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*