Kер-Линдзи: За погоршање са Београдом крив Загреб!

0

Државе Западног Балкана треба да сарађују, а не да чекају ЕУ, која има много својих проблема, да их подстиче на сарадњу, па сматрам да је веома важно што су премијери Србије и Албаније, Александар Вучић и Еди Рама, учествовали на дебати у Београду.

Та дискусија показала је да постоје тешкоће у српско-албанским односима, али и да су две стране спремне да унапреде односе. Пре пет-шест година било је тешко замислити да ће званичници Србије и Албаније разговарати на такав начин, оценио је приликом сусрета са новинарима Џејмс Kер-Линдзи, истраживач политике у Југоисточној Европи у Лондонској школи економије и политичких наука, који је учествовао на Београдском безбедносном форуму.

Говорећи о ситуацији на Западном Балкану, британски политиколог је указао да тренутно велики проблем представља погоршање односа Србије и Хрватске, упркос чињеници да је све до пре неколико година изгледало да се две државе крећу у правцу унапређења веза.

– Хрватска је заузела тврђи став откако је постала чланица ЕУ и забележен је пораст национализма у тој држави. Истина је да је Хрватска сада у позицији да блокира Србију на европском путу, па је важно да званични Београд покаже уздржаност на поруке које понекад стижу из Загреба, нарочито када је реч о тријумфализму Хрвата у вези са питањима попут акције “Олуја”. Сматрам да кривицу за погоршање српско-хрватских односа углавном сноси Загреб, али жалосно је и што Београд није реаговао на поједине националистичке провокације у Србији, попут реторике Војислава Шешеља. У разговорима са немачким дипломатама имао сам прилике да чујем како и они мисле да је Загреб главни кривац за трзавице са Београдом, али надам се да ће се ситуација у извесној мери нормализовати имајући у виду формирање нове хрватске владе, истакао је Kер-Линдзи.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*