Кевин Кели: Није могуће створити вештачку интелигенцију која ће надмашити човеком мозак

0

KЕВИН Кели је новинар и аутор неколико бестселера на футуролошке и кибернетичке теме.

Почетком 90-их основао је магазин Wired који се бави утицајем информациониих технологија на `савремени живот`.

Кели је предвидео велику будућност интернет-трговини много пре него што је Џеф Безос основао Amazon.

У спору око последица развоја вештачке интелигенције, Кели наступа на страни оптимиста — сматра да ће `паметне машине` бити наши помоћници, а не конкуренти.

Он себе не сматра футурологом. Његов чланак „Мит о надљудској вештачкој интелигенцији“ многи оспоравају јер сматрају да ће људима одузети радна места, а и да је и без тога – претња човечанству. Кели своју позицију аргументује и брани овако:

„Човек са улице реално ништа не зна о вештачкој интелигенцији. А међу експертима су формирана два лагера: три четвртине брину негативне последице, а ја сам међу оних 25 одсто који сматрају да се не треба бринути јер сматрам да се број радних места може повећавати. Спој људског разума и вештачке интелигенције је боља и моћнија комбинација него што су човек и `вештачка` одвојено. Зато ће постојати и повећавати се потражња за стручњацима који могу добро радити заједно са вештачком интелигенцијом“.

Кели овако побија основну тврдњу својих опонената:

„Погрешне су претпоставке да је могуће створити вештачку интелигенцију која ће надмашити човеком разум. Вештачки разум неће мислити боље од нас, него – другачије. Такве машине неће нас заменити и потиснути већ бити – наши помоћници. Неће и зато што човеков разум није једнодимензионална величина већ сет мноштва режима мишљења. Немогуће је оптимизовати функционисање вештачке интелигенције у више режима истовремено. Јер, да би се нешто оптимизовало мора се поставити уже и специјализовати“.

Он посебно указује да већину типова људског мишљења засад није могуће створити вештачки и наводи:

„Вештачки разум може препознавати речи и синтетизовати их, исти је случај са елементима визуелног. чак их може и комбиновати. Чак се и успеси компјутера у игрању шаха или го своде на препознавање комбинација на табли и синтезу оних које воде победи. Само, то је све. До симболичког размишљања још је далеко. Још нисмо успели да вештачка интелигенција решава графичке задатке на тестовима IQ“.

Кели све сликовито описује:

„Покажемо машини милион мачака и паса и она постаје способна да разликује пса и мачку. А чак и сасвим малом детету је сасвим довољно 12 примера да научи разлику међу њима. Још не успевамо да их натерамо да функционишу са унетим мањим бројем података. Зато су машине још далеко и од онога што се зове здравим разумом“.

Убеђен је да ће вештачка интелигенција постати својеврсни микроскоп који ће нам омогућити да `завиримо` у људски разум:

„Штавише, помоћи ће нам да вештачки развијано мноштво видова разума и да их тестирамо. Открићемо и типове мишљења које досад нико није описао“.

Кели овако види ближу будућност:

„Током наредних 40 година, вештачка интелигенција ће изменити садржај већине професија, али их неће уништити. Све што буде морали да се током дана понови по десет или сто пута – биће поверено роботима. У даљој перспективи, наш основни посао биће смишљање нових ствари. То никада неће нестати. Опстаће и професије у којима је човек основни интерфејс. У то ће бити укључено и опхођење људи са машинама. Помагање људима да се `понашају са машинама` постаће нова професија“.

Он је уверен да се вештачка интелигенција може придодати свему што може бити смишљено:

„Пример су нови рецепти. Компанија IBM створила је систем  Watson, који је успео да надигра човека у телевизијској викторини  Jeopardy. Управо тај систем су научили да прави нове рецепте за јела. Таквa каквa нису падала на памет ни једном кувару, а јела су заиста укусна. Можемо, примера ради, прозоре научити да реагују на смркавање или да аутоматски проветравају просторије“.

Кели наглашава да се постојеће криптовалуте пре користе као злато него као новац јер се у њих новац улаже ради зараде а не куповине робе или услуга. У вези са овим предвиђа:

„Пре или касније, биће направљена глобална платформа која ће све компјутере и предмете у свету објединити у јединствени систем. То ће омогућити хиљадама људи широм света да истовремено раде над истим пројектом. А за то је погоднији децентрализовани систем плаћања“.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*