КФОР превезао болесну бебу са Космета хеликоптером у Београд

Димитрије Недељковић, стар двадесет дана из Лапљег села, због инфекције срца, пре неколико дана хитно је из Приштине транспортован у Институт за мајку и дете у Београду. Захваљујући ангажовању војника Кфора, после реанимације у локалној болници, хеликоптером је превезен на даље лечење.

0

Прво дете и прва борба за његов живот. Косовка и Стефан Недељковић добили су Димитрија почетком новембра. После 15 дана здравствено стање му се нагло погоршало. Одбијао је храну, отежано је дисао а срце му је радило успорено. Беба је примљена у најближој болници, у Лапљем селу. Брзо су јој враћене животне функције.

„Примењене су мере реанимације, дете вентилирано амбубалоном, дали смо адреналин аминофилин, и оспособили дете за даљи транспорт до најближег центра“, рекла је докторка Бранка Миловановић.

Мали Димитрије је из болнице у Лапљем Селу пребачен на ургентно одељење педијатријске клинике у Приштини. Његово стање је праћено три дана док није стигао хеликоптер за транспорт.

У Приштини су установили инфекцију. Увећано срце, због недостатка кисеоника.

У Кфору су без икакве резерве, одобрили санитетски хеликоптер. Најопремљенија, била је летелица америчких војних снага. Све време са малим Димитријем била је медицинска сестра из Лапљег села.

„Била сам ја, доктор из америчке војске, као члан њихове екипе и доктор анестезиолог. Беба је током пута била стабилна, имали смо већ организовани пријем у Београду. Захваљујући нашем директору Ђурђевићу, он је док смо ми били уз бебу организовао пријем на Институту за мајку и дете, тамо су нас екипе сачекале“, каже медицинска сестра Вања Аксић.

Током транспорта хеликоптером, мали Димитрије био је у инкубатору. Болници у Лапљем селу ово је први случај ове врсте.

„Услови у нашој болници су скромни и неадекватни, нарочито када су у питању тешки пацијенти, као што је био овај пацијент. Ми смо могли само да спроведемо мере реанимације и да очекујемо да се дете стабилизује“, каже докторка Јадранка Микић.

Родитељи малог Димитрија су уз њега, на Институту. Кажу да је његово стање стабилно, али је и даље на апаратима.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*