KIJEV GASI FABRIKU ANTONOVA: Putin pravi supersonični transporter!

0

Ukrajinska kompanija za proizvodnju aviona „Antonov“, koja je proizvela najveće avione na svetu An-124 „Ruslan“ i An-225 „Mrija“ biće ugašena u naredna dva meseca. Istovremeno, Rusija već uveliko radi na prvom supersoničnom transportnom avionu

Gašenje fabrike Antonova naložila je ukrajinska vlada Komisiji na čelu sa zamenikom ministra za ekonomski razvoj i trgovinu Jurijem Brovčenkom.

Komisija treba da „obezbedi likvidaciju koncerna za dva meseca, a za tri da preda Vladi likvidacioni bilans koncerna“, navodi se u ukazu Vlade od 19. jula.
Ranije su u sastav koncerna ulazila samo preduzeće „Antonov“, kao i harkovsko preduzeće za proizvodnju aviona i državno preduzeće „Zavod 410 GA“ u Kijevu.

Odluka o gašenju „Antonova“ je doneta još u januaru 2016. godine. Kako je tada objasnila pres-služba Ministarstva za ekonomski razvoj i trgovinu, ona je doneta „zbog odsustva učesnika“, jer sva tri preduzeća čine koncern „Ukroboronprom“.
Koncern „Antonov“ je osnovan 1946. godine u Novosibirsku. Šest godina kasnije su ga premestili u Kijev. Koncern je konstruisao putnički avion An-24, teretni An-124 „Ruslan“, kao i najveći avion na svetu An-225 „Mrija“.

Podsetim,o, ukrajinski proizvođač aviona Antonov zaustavio je proizvodnju pre dve godine zbog nedostatka delova koji se prave u Rusiji.
Ovo se dogodilo kao posledica prekida odnosa između Ukrajine i Rusije.

Rusija je u međuvremenu krenula u proizvodnju novog supersoničnog transportnog aviona PAK TA, pomoću kojeg bi se u najkraćem roku mogli na bilo koju tačku na planeti prevesti vojnici i ratna tehnika, uključujući i tenkove s pratećom municijom.

Novi avion, će u upotrebu ući do 2024. godine, a letiće supersoničnom brzinom od oko 2.000 kilometara na sat i moći će preneti 200 tona tereta.

Letjelica će moći da ostane sedam sati u vazduhu bez dopune goriva, a maksimalna dužina leta dostizat će 7.000 kilometara.
Bit će omogućeno automatsko utovarivanje tereta na više nivoa.
Avion će moći izbacivati teret iz zraka, što će omogućiti vojsci da raspoređuje jedinice po bilo kojem terenu.

Prema najavama moskovske Vojno-industrijske komisije, nekoliko desetina transportnih aviona nove generacije moći će prenijeti 400 najnovijih tenkova „Armata“.

 

 

Vostok, Informer

POSTAVI ODGOVOR

*