Кијев спрема два закона за разбијање Украјинске православне цркве повезане са Москвом

0
  • Русија и Московска патријаршија се у нацрту закона формално не помињу, али један од његових иницијатора – посланик Дмитриј Тимчук – уопште не крије да је он уперен управо против УПЦ (МП): „По целој земљи функционишу цркве које су агитаторски пунктови против украјинске државности. Антиукрајинска литература се продаје чак и у центру Кијева – у Кијево-Печорској лаври”
  • Нацрт другог закона даје верницима право да се „самоидентификују” и да своју парохију прогласе припојеном „Кијевској патријаршији” коју у православљу нико не признаје

ПАРЛАМЕНТ Украјине – Врховна Рада – 18. маја ће расправљати о два више него експлозивна законска пројекта о „верским заједницама”.

Један од њих ће – ако буде усвојен и ступи на снагу – омогућити кијевском режиму да стави ван закона Украјинску православну цркву (повезану са Московском патријаршијом и РПЦ). А други ће озаконити одузимање њених цркава и манастира и  ве црквене имовине.

Први законски нацрт све говори и открива већ својим називом „Закон о посебном статусу религиозних организација чији се руководећи центри налазе у земљи коју Врховна Рада прогласи за државу-агресора”.

Нацрт прво предвиђа да такве „религозне организације своје митрополите и епископе могу постављати само уз сагласност државних органа Украјине.

Један параграф нацрта власти даје право да забрани „религиозну организацију” чији представници буду сарађивали са верским центрима у „земљи-агресору”.

Као што се види, у нацрту се нигде не помињу ни Украјинска праволавна црква (МП), ни Русија, али не треба бити генијалан да би се схватило – да се све на њих односи и да је против њих уперено.

Међутим, један од иницијатора нацрта – посланик Дмитриј Тимчук – уопште не крије да је он уперен управо против УПЦ (МП):

„По целој земљи функционишу цркве које су агитаторски пунктови против украјинске државности. Антиукрајинска литература се продаје чак и у центру Кијева – у Кијево-Печорској лаври”.

Други нацрт предлаже да се озакони оно што се на штету УПЦ (МП) већ годинама догађа: отимање храмова и имовине.

Предлаже се и увођење термина „религиозна самоидентификација” и предлаже минимални број верника који гласањем може своју парохију извести из потчињености „Московској патријаршији” и прикључити се од РПЦ отцепљеној „Кијевској патријаршији” коју нико у православљу не признаје.

УПЦ (МП) отворено страхује да ће кренути нови талас отимања цркава и манастира и да се ради тога у њеним парохијама – као „нови верници” – појављивати људи који ће се убрзо потом „самоидентификовати” и прглашавати да се „њихова парохија” припаја „Кијевској патријаршији”.

Факти.орг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*