КИМ ЏОНГ УН: Друга ракетна проба показала да је копно САД у домету Пјонгјанга

0

Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун изјавио је да је друга проба интерконтиненталне балистичке ракете показала да његова земља може да погоди копно САД.

Ким је рекао да ракетна проба Сјеверне Кореје представља „озбиљно упозорење“ за САД, које бесмислено „трубе“ пријетњама ратом и пооштравањем санкција, навела је сјевернокорејска агенција КЦНА.
Агенција је пренијела да је Ким изразио „велико задовољство“ пошто је ракета „Хвасонг-14“ достигла максималну висину од 3.725 километара и прешла 998 километара прије прецизног слијетања у воде у близини Јапана.

Сјеверна Кореја је у петак увече испалила другу интерконтиненталну балистичку ракету која је летјела даље и дуже него прва, саопштиле су земље из тог региона.
Сјевернокорејска агенција КЦНА је јавила да је проба изведена у циљу потврђивања максималног опсега и других техничних аспеката ракете која је, како је наведено, може да понесе „велику, тешку нуклеарну бојеву главу“.

Аналитичари су процијенили да је прва сјевернокорејска проба интерконтиненталне балистичке ракете, изведена 4. јула, могла да достигне Аљаску, али да је посљедњом ракетном пробом проширен тај распон.

Непосредно послије сјевернокорејске пробе, САД и Јужна Кореја су извеле заједничку војну вјежбу како би показале своју способност, саопштиле су америчке власти.
Влада Јапана је саопштила да је ракета Сјеверне Кореје у петак увече летјела око 45 минута, односно пет минута дуже него претходна која је лансирана почетком јула.
Амерички предсједник Доналд Трамп навео је у писаној изјави да та ракетна проба представља претњу цијелом свијету и одбацио тврдње Сјеверне Кореје да нуклеарно оружје служи за безбједност те земље.

Јапански министар спољних послова Фумио Кишида саопштио је да је америчком државном секретару Рексу Тилерсону рекао у телефонском разговору да је друга сјевернокорејска проба појачала пријетњу Пјонгјанга.

Француско Министарство спољних послова осудило је сјевернокорејско лансирање интерконтиненталне балистичке ракете и затражило додатне санкције Уједињених нација и Европске уније.

РТРС, Агенције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*