Кина подигла војни буџет на 145 милијарди долара, у оружаним снагама имаће два милиона људи

ФУ: МИ ВОЈНО И ДАЉЕ ВЕОМА МНОГО ЗАОСТАЈЕМО ЗА САД - МИ СМО САМО ЗЕМЉА У РАЗВОЈУ

0

КИНА ће повећати војни буџет за седам одсто у овој години, саопштила је данас влада, чиме се наставља тренд смањеног раста потрошње за одбрану упркос регионалним тензијама због Јужног кинеског мора и других проблема, навела је агенција АП.

Укупна потрошња за одбрану чиниће око 1,3 одсто бруто домаћег производа у 2017, рекла је портпаролка владе Фу Јинг на конференцији за новинаре.

Прецизне податке о износу саопштиће премијер Кине Ли Кећијанг у обраћању Националном народном конгресу у недељу.

Фу је поновила тврдњу да кинеска војска служи искључиво за одбрану и да представља снагу стабилности у Азији.

„Залажемо се за дијалог и мирна решења, док у исто време морамо да поседујемо способност да одбранимо наш суверенитет и интересе“, рекла је она.

Посебно је нагласила: „Сједињене Државе сматрају да Кина настоји да побољшава свој своје могућности како би на плану безбедност претекла САД. Међутим, Кина је у суштини – земља у развоју која на том плану веома заостаје за САД. Независно од свега, ми ћемо наставити са војном изградњом своје земље – да бисмо осигурали безбедност и суверенитет своје земље“.

Како наводи АП, Кина планира да смањи број запослених у војсци за 300.000 до краја године, али ће она и даље најбројнија на свету јер ће имати око 2 милиона људи у униформама.

Војни буџет Кине годинама је био други по вредности на свету, иако је и даље далеко иза америчког. Према проценама, износиће око 145 милијарди долара.

У 2015-ој години износио је 135 милијарди долара.

Председник САД Доналд Трамп затражио је повећање војног буџета за 10 одсто у овој години, чиме би се додало 54 милиона долара буџету који је у 2016. износио око 500 милијарди долара.

Бета/Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*