Кинеска компанија на тендеру за РТБ Бор

1

Aмбасадор Кине у Београду Ли Манчанг потврдио је да се једна кинеска компанија јавила на тендер за РТБ Бор, који је расписала Влада Србије.

Он је, гостујући у емисији „Седмица” Радио Београда рекао да је, колико је њему познато, десетак компанија заинтересовано за РТБ Бор, међу којима је и једна кинеска компанија.

„Сматрам да је то нормално и природно. Србија има законе и прописе на светском нивоу, а све кинеске компаније у Србији поштују српске прописе, па је тако и у случају РТБ Бор. Надамо се да ће Србија изабрати правог партнера, који ће успешно пословати”, реко је Ли.

Он је додао да су тренутне кинеске инвестиције у Србији вредне око три милијарде евра, али да се економска сарадња стално унапређује.

Као примере, амбасадор је навео недавно потписан Меморандум о сарадњи са фабриком Икарбус.

Ли је, такође, потврдио позив кинеског председника Си Ђинпинга председнику Вучићу да у септембру посети Кину и учествује на такозваном „Летњем Давосу”.

То ће, како каже, бити сјајна прилика се се учврсте и побољшају билатерални и економски партнерски односи две земље. Веома важан део те сарадње је пројекат „Један појас један пут”.

„Морам да захвалим вашем председнику Вучићу, који је на време препознао овакву шансу, због које је Србија главна тачка на том путу”, истакао је Ли.

Кинески амбасадор, који каже да је за њега Србија друга домовина, рекао је да Кина негује чврсто пријатељство према нашој земљи.

„Србија је сад на добром путу, заиста. Само нека настави овако. Србија сада има најбоље руководство, стабилну Владу, мудру политику. Уверен сам да ће за 10 година бити још успешнија и богатија земља”, рекао је Ли.

Кина, како је објаснио, подржава Србију на путу ка ЕУ.

„Колико видим Европска унија каже да је Србија добродошла. Међутим, она увек даје још по неки услов. А што се Косова и Метохије тиче, наш став је јасан – Кина не признаје независност Косова и Метохије. Резолуција 1244 је основ за решавање тог проблема”, каже Ли и додаје:

„Ми прихватамо свако решење које Београд и Приштина постигну. Мој лични став је да преговоре које сада воде Вучић и Тачи треба наставити, али без рокова, већ нормално и природно. Нико никог не треба да натера да прихвати оно што је мимо жеље народа”, закључио је амбасадор Ли. (Танјуг)

1 КОМЕНТАР

  1. Влада и министар Антић треба да пожуре са избором стратешког партнера за РТБ Бор, док се не предомисле Кинези. Остали заинтересовани нису интересантни. Ако Соса, челник РТБ Бор, чека тај дан, када ће се наћи стратешки партнер, од 2008. године. Време је, ако се не изјалови, да му се испуни жеља и кеса парама. Он нема мерку, па постоји опасност да због својих (не)дела мало и одлежи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*