Кинези долазе: Скандинавци у паници због руско-кинеских вежби

0

Заједничке руско-кинеска војна вежба, која ће почети следеће недеље, изазвала је у целој Скандинавији панику. Не само што је вежба коју су дански медији назвали „Мировна мисија 2017“ иронично подстакла вишегодишње страхове Нордијаца о „руској агресији“, већ ће први пут у историји у вежби на Балтичком мору учествовати и кинески ратни бродови.

Вежба која се званично зове „Заједничко море 2017“ одржаће се од 24. до 28. јула. У петак ће три кинеска пловила (фрегата, разарач и брод за снабдевање) бацити сидро у руском граду Балтијску у Калињинградској области, која је база руске Балтичке флоте.

Руска морнарица је раније учествовала у војним вежбама у близини Кине, али је ово први пут да Кина учествује у вежбама у Балтичком мору, што није добра вест за нордијске земље.

Претходно су кинеске бродове дочекали и пратили норвешки и дански ратни бродови до њиховог одредишта у Русији. Клаус Тинг Расмусен, виши дежурни официр у војном центру за операције, обавестио је да је Данска пратила кинеске бродове током читавог пута кроз данске територијалне воде, саопштио је „Дански радио“.

Према речима ванредне професорке Лиселот Одгорд, истраживача кинеске војске и дипломатије на Војној академији, Кина је послала део најсавременије војне опреме за вежбе у данским водама, што би требало пре свега да се види као политички сигнал.

„Они шаљу снажан сигнал. Показују се и наговештавају да су уз Русију. Кина и Русија блиско сарађују када је у питању одгуривање западне алијансе назад у њено двориште“, рекла је Одгордова за „Дански радио“.

Он сматра да кинеско показивање мишића треба посматрати као сигнал да се они слажу са Русијом у чињеници да Запад прети Русији, а не обрнуто (што се чини да је чврсто уверење Запада).
„Ово мора да се посматра у светлу повећаних тензија на Балтику. Руси су поставили ракете у Калињинграду усмерене на Европу, а НАТО је послао трупе у балтичке земље. Кинези овим показују да су уз Русију да би одговорили на оно што сматрају доминацијом Запада у свом суседству“, рекла је Одгордова.

Међутим, она некако недоследно уверава да нема разлога за забринутост због вежби, јер је Кина већ присутна у Данској и на остатку Запада.

„Данас су све велике силе свуда присутне, а Кина је масовно присутна у погледу инвестиција и инфраструктуре. То није као током Хладног рата, када је постојала географска подела света“, рекла је Одгордова и додала да би Данска требало да избегне „непотребне претње“ Русији.

Џули Вилхелмсен, виши истраживач на Норвешком институту за међународне послове, тврди да руско-кинеска сарадња има идеолошку димензију, јер се обе земље „супротстављају америчком интервенционизму“ и имају сличан модел гласања у УН о војној интервенцији на Блиском истоку, објавио је норвешки лист „Дагбладет“.
Према речима директора истраживања Фредрика Вестерлунда са Шведског института за истраживање тоталне одбране, учешће Кине је првенствено сигнал безбедносне политике „суперсилама попут Велике Британије, Француске и САД“.

„Не постоје прави разлози да Кина изгради војне капацитете на Балтичком мору. Више је у питању политика него специфична војна способност за рад на Балтику“, рекао је Фредрик Вестерлунд државној телевизији СВТ.

Осим кинеског дебитовања на Балтику, нордијске нације су биле изненађене самим мислима о руским подморницама које се крију у њиховим територијалним водама, упркос чињеници да сви бродови имају право на слободан пролаз у складу са Конвенцијом УН о поморском праву.

У последње време норвешки, шведски и фински медији подижу аларм око проласка нуклеарне подморнице „Дмитриј Донској“ и нуклеарне ратне крстарице „Петар Велики“ из луке Североморск на полуострву Кола у Санкт Петербург да би учествовали у прослави Дана морнарице.
Финска национална телевизија „Иле“ нагласила је да је величина подморнице једнака трајектима који саобраћају између Хелсинкија и Талина и нагласила да подморница може да носи до 200 нуклеарних бојних глава „чији је циљ елиминисање читавих градова“.

Са десетак ратних бродова и десетак авиона који учествују, руско-кинеска вежба релативно је ограничена у односу на велику НАТО вежбу „Балтопс“ одржану у јуну. „Балтопс“ не само да је окупио педесетак бродова и педесет авиона чланица НАТО-а и њихових партнера, већ су у њима први пут учествовали и амерички стратешки бомбардери Б-52 на подручју Балтичког мора, објавио је шведски национални радио-дифузни сервис СВТ.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*