Kinezi se vratili iz svemira, Rusi poslali novu smenu na MSS

Iz dosad najduže svemirske misije, u koju su krenuli pre tačno mesec dana, danas su se vratili kineski astronauti Đing Haipeng i Čen Dong.

0

Agencija AP navodi da to predstavlja znak sve većih ambicija Kine da ubrzano radi na unapređenju svemirskog programa.

Astronauti Đing Haipeng i Čen Dong su se 17. oktobra otisnuli kosmičkim brodom „Šendžou-11“ koji je lansiran sa kosmodroma „Điukvan“ u pustinji Gobi. Sada je sleteo u Mongoliju.

Oni su 30 dana proveli u kineskoj kosmičkoj laboratoriji „Tjangong-2“, gde su vršili istraživačke projekte u vezi sa popravkom opreme u svemiru, vazduhoplovnom medicinom, kosmičkom fizikom i biologijom, atomskim časovnicima i istraživanjem solarnih oluja.

Đing, pedesetogodišnji astronaut koji je već dvaput boravio u svemiru, bio je komandant leta do laboratorije, koja je lansirana u septembru.

Zvanični Peking ulaže milijarde dolara u svoj kosmički program, u nastojanju da uhvati korak sa SAD i Evropom, navodi AFP.

Istovremeno, raketa „Sojuz“ sa tri astronauta poletela je sa kosmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde će provesti šest meseci.27173858442_d592aacef8_kRus Oleg Novitski, veteranka Amerikanka Pegi Vitson i Francuz Toma Peske, kome je ovo prvi put da leti na MSS, poleteli su oko 2.20 po lokalnom vremenu, a na cilj bi trebalo da stignu tokom vikenda.

Program Međunarodne svemirske stanice jedan je od retkih u kojima nisu ugrožene veze Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini i drugih nesuglasica.

Zalihe na stanicu nose ruske rakete i rakete američke privatne kompanije „Spejs-Iks“ i „Orbital sajanses“, a astronaute prevoze isključivo letelice ruskog državnog „Roskosmosa“.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*