Китаровић: Усташтва нема у Хрватској, Срби нас лажно оптужују!

  0

  Председница Колинда Грабар Китаровић тврди да у Хрватској нема усташтва и да су оптужбе и тврдње Србије на рачун Хрватске неприхављиве, када је реч о блокади поглавља 26 у преговорима о приступању наше земље ЕУ, те додала да то не значи непријатељство Загреба према Београду.

  Она је, коментаришући поруке из Београда након хрватске блокаде поглавља, рекла да се „агресивном реториком и перформансима не може ући у Европску унију, већ испуњавањем критеријума”, јавила је агенција ХИНА, преноси Танјуг.

  Сматра неприхватљивим то што државни врх Србије Хрватску назива свакојаким именима.

  „У Хрватској нема усташтва и таква агресивна реторика Србије, рекла бих чак и реторичка агресија на Хрватску само је дистракција од чињенице да Србија у овом тренутку једноставно није спремна када је реч о испуњавању критеријума. Ми не тражимо ништа друго него да се испуне критеријуми које је Србија преузела”, рекла је Грабар Китаровић.

  Навела је и да је Хрватска морала да испуни критеријуме за чланство у ЕУ, додавши да је хрватска рука за сарадњу и помоћ и даље испружена.

  „Међутим не можемо инсистирати нити више нити мање, од онога што критеријуми јесу. Мислим да то мора да схвати и ЕУ која једино на тај начин може да задржи свој кредибилитет, да има једнаке критеријуме према свима”, рекла је хрватска председница.

  Политика,

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *