Kitarović: Ustaštva nema u Hrvatskoj, Srbi nas lažno optužuju!

  0

  Predsednica Kolinda Grabar Kitarović tvrdi da u Hrvatskoj nema ustaštva i da su optužbe i tvrdnje Srbije na račun Hrvatske neprihavljive, kada je reč o blokadi poglavlja 26 u pregovorima o pristupanju naše zemlje EU, te dodala da to ne znači neprijateljstvo Zagreba prema Beogradu.

  Ona je, komentarišući poruke iz Beograda nakon hrvatske blokade poglavlja, rekla da se „agresivnom retorikom i performansima ne može ući u Evropsku uniju, već ispunjavanjem kriterijuma”, javila je agencija HINA, prenosi Tanjug.

  Smatra neprihvatljivim to što državni vrh Srbije Hrvatsku naziva svakojakim imenima.

  „U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je reč o ispunjavanju kriterijuma. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriterijumi koje je Srbija preuzela”, rekla je Grabar Kitarović.

  Navela je i da je Hrvatska morala da ispuni kriterijume za članstvo u EU, dodavši da je hrvatska ruka za saradnju i pomoć i dalje ispružena.

  „Međutim ne možemo insistirati niti više niti manje, od onoga što kriterijumi jesu. Mislim da to mora da shvati i EU koja jedino na taj način može da zadrži svoj kredibilitet, da ima jednake kriterijume prema svima”, rekla je hrvatska predsednica.

  Politika,

  POSTAVI ODGOVOR

  *