Китаровићева жали што генералу Младићу није суђено за Шкабрњу

0

Хрватски председник Колинда Грабар Китаровић изразила је данас жаљење што генерал Ратко Младић није одговарао за, како каже, злочине почињене у Хрватској.

Она се нада да ће казна доживотног затвора, на коју је данас Хашки трибунал осудио генерала Младића за злочине почињене у БиХ, бити „делимична сатисфакција породицама страдалих“.

– Жао ми је да није одговарао за злочине почињене у Хрватској, посебно Шкабрњу и друге – рекла је Китаровићева новинарима у Ријеци.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изразио је жаљење што због опсежности предмета у хашкој оптужници против генерала Младића нису били, како је рекао, и злочини почињени на територији Хрватске.

– Сматрамо да је, с обзиром на све у чему је учествовао Младић и у чему је тај удружени злочиначки подухват предузет у БиХ и потврђен геноцид у Сребреници, ова пресуда, с обзиром на одредбе статута Међународног кривичног суда за бившу Југославију, примерена – рекао је Пленковић.

Хрватски министар за борачка питања Томо Медвед рекао је да би хрватско правосуђе могло да покрене поступак против генерала Младића за, како каже, злочине почињене у Хрватској.

– И не само за Младића, него и за већи број починилаца, налогодаваца, команданата, директних извршилаца… Али никад није касно – рекао је Медвед, који је позвао хрватско тужилаштво да настави са покретањем поступака за ратне злочине почињене у Хрватској.

Предсједник опозиционог СДП-а Давор Бернардић оциенио је да је пресуда генералу Младићу „мала сатисфакција жртвама“, преносе хрватски медији.

– Ова пресуда врло јасно показује умиешаност врха политике Србије у то време у ове страшне злочине – тврди Бернардић.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је данас некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*