Клачар: Протести показали да млади не верују већини политачара

0

Извршни директор Центра за слободне изборе и демократију (Цесид) Бојан Клачар изјавио је данас да су протести „Против диктатуре“ показали да су млади незадовољни политичким системом у Србији и странкама, и да не верују већини политичара.
– То је најважнија порука коју би требало да на прави начин ишчитају и власт и опозиција, јер је она много већа и снажнија од захтева које су они (демонстранти) изнели – рекао је Клачар агенцији Бета.

Он је оценио да је проблем с протестима то што нису успели да задрже обим с почетка окупљања, што је, како сматра, највероватније последица тога што није било иницијалног одбора у организацији, као и тога што су протести организовани после избора, када је пажња јавности за ту врсту проблема била у опадању.

Упитан да ли ће политички актери учинити нешто као одговор на незадовољство које грађани исказују на протестима, Клачар је казао да у то „искрено не верује“, и да је главна порука протеста – да су грађани незадовољни, пала у други план због захтева које су учесници изнели.

Клачар је рекао да се већина домаћих политичара преоријентисала на захтеве демонстраната који су били прешироки, а у други план је пало незадовољство политичким системом.

– Сада већ имамо проблем бројности на протестима и већина политичара се неће дубоко бавити суштином протеста. Верујем да већина њих прижељкује да се они заврше и да се кроз неколико месеци врате изборној кампањи, јер нас очекују избори у Београду – рекао је Клачар.

Опозиција и енергија

Упитан да ли протести „Против диктатуре“ и протести због рушења у Савамали могу да имају утицај на београдске изборе, он је рекао да могу, али да је питање шта ће опозиција учинити с том енергијом и да ли ће урачунати захтеве демонстранта.

– Опозициони кандидати су боље стојали у Београду него у неким другим срединама. Ако то повежемо с чињеницом да су постојали протести који су били обимни за једну младу генерацију и да Иницијатива „Не(да)вимо Београд“ већ у континуитету може да направи велике протесте, то не може а да не утиче на изборе – рекао је Клачар.

Протести „Против диктатуре“ одржавају се свакодневно од 3. априла. Протести су покренути преко Фејсбука због незадовољства изборним резултатима и победом премијера Александра Вучића у председничкој трци.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*