Клаус: Немачка диктира Европи и манипулише читавим механизмима ЕУ

Бивши председник Чешке Вацлав Клаус оценио да је трагична грешка Европе, што је Лисабонским споразумом прешла са евроинтеграције у евроунификацију. Брегзит велика шанса и нада за ЕУ као и долазак на чело САД Доналда Трампа

0

Немачка диктира Европи као никада до сада, манипулише читавим механизмима Европске уније (ЕУ) и трагична грешка Европе, што је Лисабонским споразумом прешла са евроинтеграције у евроунификацију онемогућава Чешкој и другим чланицама да се бране, оценио је бивши председник Чешке Вацлав Клаус.

„ЕУ је деценијама постојала без Лисабонског споразума. Главни елементи унификације дестабилизују Европу. То није повољно ни за нас, ни за Немачку, није добро ни за кога“, казао је синоћ Чешкој телевизији ЧТ Вацлав Клаус.Некадашњи најгласнији евроскептик међу шефовима држава и влада ЕУ упозорио је на проблем да Немачка никада није могла да диктира Европи толико као сада.

„Из Немачке се на нас ваљају разне иницијативе због ванредне доминације Немачке у Европи, пре свега по питању миграције, али и хиљаде даљих ствари. Да је Европа породица суверених држава, самосталних које јако добро сарађују не би морала ни да наступи доминација Немачке. Добила је апсолутно ;доминантну улогу и никада није могла да диктира Европи као сада, управо захваљујићи Лисабонском споразуму“, казао је Клаус.

Бивши председник Чешке изразио је очекивање да је Брегзит велика шанса и нада за ЕУ као и долазак на чело САД Доналда Трампа који се по Клаусовој оцени све више показује као рационалнији политичар него што се чинило.

„Немачка захваљујући својој огромној снази има моћ да манипулише са читавим механизмима ЕУ и ту немамо снагу да се бранимо. Да смо суверена самостална држава ту могућност ;би имали. Британци су дуго оклевали, али што у Европи буде више самосталних суверених земаља које неће бити под притиском тог оклопа ЕУ, то боље за Европу“, рекао је.

Клаус је упозорио да дестабилизација Европе може да донесе и промене ка повратку на ЕУ пре Лисабонског споразума, без обзира на жеље Берлина.

„Може да се покаже да те две трагичне заблуде ЕУ, евро и шенгенски простор које неминовно воде ка дестабилизацији Европе, желела то госпођа Меркел или не, да ће те две грешке бити толико дестабилизирајуће да ће се Европа променити“, казао је Клаус за ЧТ.

Лисабонским споразумом, који је на снази од 2009, одређен је већи утицај Европског парламента него дотад, као и сопствена дипломатска служба и иступање из ЕУ.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*