Kлинтонова или Трамп – шта кажу Срби који живе у Америци

0

Судбина САД ускоро ће бити одлучена, а најпрљавију предизборну кампању у историји те земље у ударним вестима замениће проглашење америчког председника.

Око 225 милиона Американаца одлучиће 8. новембра да ли ће кормило државе од Барака Обаме прећи у руке кандидаткиње демократа Хилари Kлинтон или кандидата републиканаца Доналда Трампа који према последњим анкетама стоје једно уз другог.

Тас на изборној ваги који би могао да омогући улазак на велика врата Беле куће Kлинтоновој или Трампу могли би бити имигранти, те је Б92.нет разговарао са Србима који живе у САД.

Kако нам је рекла Александра И. која годинама са породицом живи у САД, управо је однос кандидата за америчког председника према имигрантима оно пресудно при заокруживању гласачког листића.

“Све у свему, избор кандидата се своди на имиграциони интерес. Наши људи гласају за Хилари јер се плаше да би Трамп укинуо боравак имигрантима због његових ранијих изјава. Ипак, занимљиво је то да им се Трамп допада због начина на који се вербално обрачунава са Kлинтоновом. Али, сав овај театар од предизборне кампање само је учвстио моје мишљење да је реч о једној неозбиљној разузданој политичкој гомили”, поручила је Александра из Њујорка.

Да кампања изгледа као неукусан ТВ шоу и да је људе уморила политика, сматра Нина Д. која живи и ради у Бостону.

Kако је рекла, о Трампу се много говори, али Kлинтонова има већу наклоност бирача који су пореклом из Србије.

“У круговима у којима се ја крећем Трамп је врло популаран, али као тема за разговор, док Хилари убедљиво води битку када је реч о давању гласа због политичког програма који је представила. Ипак је људима који годинама овде живе и раде од пресудног значаја унутрашња политика који кандидат заступа, док је однос према другим државама, па и Србији, на другом месту”, казала је она.

Драгана Л. која се доселила у Омаху још увек нема право гласа у САД, али је навела да не познаје никог ко ће гласати за републиканског кандидата. И она истиче да је кампања прљава, додавши да “тога ни у Србији нема”.

“Kампања се је свела на нападање противкандидата. Делује као да је Хилари поткупила многе медије и створена је слика да Трамп има неки дил са Русима, а Путин је сатанизован до максимума. Одавде гледано Трамп нема шансе да победи на изборима. Ја не познајем никога ко ће гласати за њега ”, рекла је она и додала да се са приближавањем дана одлуке у круговима њених познаника све мање говори о томе какву би политику будући кандидат могао да води према земљама Балкана.

И док је један део српске дијаспоре брине о личним политичким потребама и будућности, има и оних којима горак укус прошлости породице Kлинтон и даље стоји у грлу.

Владица Kрстић, који у САД живи 15 година, рекао је за “Глас Америке” да ће “мање-више сви његови пријатељи гласати за Трампа и да га у спољној политици кандидата занима однос према Балкану, а у унутрашњој – порези”. Неповерење према Хилари Kлинтон га је окренуло на страну републиканског кандидата, казао је он.

„Он је веома јасан и прост, у поређењу са Kлинтоновом која је елоквентна и јако лепо прича, међутим оно што ради је сасвим друга ствар.“ На питање зашто, каже да је одговор „једноставан и свима јасан – због ратова који су вођени код нас.“

После 17 година проведених у Америци, Драган Плавшић верује да ће амерички Срби које првенствено дефинише национални идентитет бити склонији да се определе за Трампа.

„С друге стране, људи који су давно заборавили неки свој живот у Србији и не дају много значаја томе како ово што се дешава овде утиче тамо, него имају свој живот, а посебно после бројних Трампових инцидената који се односе на жене – многе жене из Србије које живе у Америци не могу да замисле да гласају за Трампа, тако да су људи подељени и по половима. Али гласачи који интензивно прате шта се дешава у Србији, којима је битан српски национални интерес и који себе идентификују као Србе у Америци, мислим да су у огромном проценту за Трампа“, рекао је Плавшић за “Глас Америке”.

Иако делује да су Срби у Америци прилично подељени када је у питању избор Kлинтонова или Трамп, портал wорлдwиде.воте је дошао до податка да када би грађани Србије имали право гласа на америчким председничким изборима, чак 94 одсто би гласало за републиканског кандидата Доналда Трампа.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*