Кнез Арсен Карађорђевић ( други део )

0

НАЈОДЛИКОВАНИЈИ СРБСКИ ОФИЦИР ИКАДА.
УЧЕСТВОВАО ЈЕ У 9 РАТОВА И ИМАО ЈЕ 14 ДВОБОЈА.

Кнез Арсен Карађорђевић, млађи је брат Краља Петра Првог.
Рођен 16.04.1859. године у Темишвару.

– Школовао се у Паризу – основно и средње образовање и Петрограду где је стекао високо војно образовање на Константинској војној академији коју је завршио 1877. године и каријеру започео као Коњички потпоручник.

– 1883-1885. године служи у Францујској војној експедицији у Тонкину где бива више пута рањаван.

– 1885-1889. године служи у Петроградском Гарнизону

– 1889. године у Алжиру служи као официр у „Легији странаца“ где је поред храбрости показао и изванредне командне способности.

– 1. маја 1892. године у Кијеву оженио се Књегињом Аурором Павловном Демидовом са којом 1893 добија сина Павла ~ Кнез Павле Карађорђевић, разводи се 1896. године, сина Павла шаље на старање брату Петру у Женеву. Бивша жена умире 1905. године

– 26. априла 1904. године Кнез Арсен и син му Кнез Павле бивају званично примљени у држављанство Краљевине Србије, указом Краља Петра I.

– 1905. године Током Руско-Јапанског рата командује коњичким козачким пуком пуком и у боју код Мукдена бива рањен а потом одликован највећим Руским одликовањем- Златном сабљом и бива унапређен у чин генерала и команданта коњичке дивизије.

– 30.08.1909. године Краљ Петар I уврштава га у „Породични Правилник српског краљевског Дома“.

– Мај 1911. године Ступа у организацијиу „Уједињење или смрт“ ради одбране и уједињења угроженог Српства.

– 1912-1913. године У Балканским ратовима учествује опет у првим редовима и командује Коњичком дивизијом у биткама на Куманову,Брегалници и код Битоља.

– Због анимозитета регента Александра Карађорђевића, изазваног ратничком славом у народу, лично захтева од Краља Петра I да га на даље упути да живи у Русији и напушта Србију.

– Наставља војну каријеру у Русији као официр Царске Гарде, борећи се на западном фронту и опет се истиче јунаштвом у борбама код Риге и Варшаве.

– 1917. године У Октобарској револуцији од стране бољшевика суђено му је али је као јунак и частан официр ослобођен оптужби.

– Трајно се настањује у Француској у Паризу.

– 1934. године После много година поново борави у Србији, да би присуствовао сахрани Краља Александра I Карађорђевића на Опленцу.

– 19. октобра 1938. годне Умире у Паризу. Сахрањен је у крипти цркве светог Ђорђа на Опленцу са свим војничким и државним почастима

– Учествовао је у 9 ратова и имао је 14 двобоја.

– Као изузетно храбар и способан постао је најодликованији Србпски официр икада!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*