Кнез Павле заслужује плочу у Народном музеју

0
Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива надлежне у Народном музеју у Београду да поставе почасну плочу са именом кнеза Павла Карађорђевића.

– Посетиоци Народног музеја треба да знају да је Кнез Павле поклонио више од 500 експоната том музеју. Он је био један од наших највећих колекционара, а већину уметничких дела од непроцењиве вредности је поклонио народу. Цела збирка импресиониста у Народном музеју је настала захваљујући њему. Кнез Павле је основао први Музеј савремене уметности у Конаку кнегиње Љубице. Својим угледом и контактима утицао је и на друге домаће и стране љубитеље уметности и ауторе да своја дела дарују музејима. Такав човек заслужује, не само плочу, него и музеј са својим именом – истакао је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Иницијативу за постављање почасне плоче са именом Кнеза Павла и подацима о његовом лику и делу у Народни музеј покренула је његова ћерка, кнегиња Јелисавета Карађорђевић. Покрет обнове Краљевине Србије поздравља поновно отварање Народног  музеја и подржава ову иницијативу. Тим поводом ћемо предати и званични допис Народном музеју и Министарству културе.

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*