Књига “Пад ноћног сокола“: Како смо оборили Ф-117

Један од начина да се историјски догађаји који су значајни за један народ никада не забораве јесте да се они овековече писаним делима које могу створити сами актери чиме се будућим генерацијама оставља подсећање на истину која би требала да их стално прати.

0

Један од начина да се историјски догађаји који су значајни за један народ никада не забораве јесте да се они овековече писаним делима које могу створити сами актери чиме се будућим генерацијама оставља подсећање на истину која би требала да их стално прати.

Такво дело је и књига “Пад ноћног сокола“ која на аутентичан начин сведочи о борби наше противваздухопловне одбране током агресија НАТО-а 1999. године.

Аутор књиге је пуковник Славиша Голубовић, још увек активни официр Војске Србије који је био припадник чувеног 3. ракетног дивизиона, 250. ракетне бригаде која је носилац Ордена народног хероја.

Пуковник Голубовић је као учесник збивања у којима се његова јединица прославила одлучио да врло темељно опише њене успехе, пре свега обарања авиона Ф-117А и Ф-16ЦГ. Прикупљање чињеница је трајало годинама уз велику и непролазну жељу да се ратни успеси осветле на објективан начин.

Ова тема је до сада више пута обрађивана, како у књигама и часописима тако и на телевизији али је сада пред нама вероватно најобимнија, најпрецизнија и најдетаљнија студија која и не може бити другачија с обзиром на импресивну литературу и број људи који је учествовао у њеном стварању.

Прича о најславнијем дивизиону ПВО Војске Србије је драматична, узбудљива а истовремено и веома стручна што доприноси томе да се може сматрати за један врло важан историјски документ са око 40 казивања учесника свих значајних догађаја који су пратили ратни пут јединице.

У књизи говоре скоро сви припадници дивизиона као и официри из команде бригаде а ту су и генерали тадашњег Генералштаба. Писана је врло једноставним и лако разумљивим језиком уз објашњење стручних скраћеница и термина.

Странице књиге су обогаћене занимљивим колор фотографијама чији је аутор углавном пуковник Голубовић, а многе од њих се могу видети по први пут. Ту су и цртежи, графици и мапе које помажу у разумевању онога што се дешавало. Аутор је чак имао и објавио краћи интервју са пилотом обореног авиона Ф-117А.

Колико је ово штиво озбиљно довољно говори о томе и што су рецензенти генерал-потпуковник Јовица Драганић, сада заменик начелника Генералштаба Војске Србије, наш познати војни историчар Бојан Димитријевић и коментатор, новинар и бивши војни официр Љубодраг Стојадиновић.

Књига, коју је издао Медија центар “Одбрана“, формата Б5 има 370 страна, први пут се појавила на овогодишњем Сајму књига где је имала и представљање, а званична промоција биће организована 14. децембра у 14 часова, у Централном дому Војске Србије.

Живојин БАНКОВИЋ, ТангоСикс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*