Ко ће одговарати за спаљивање бескућника? Тужилаштво чека извештај социјалних радника

0

Више тужилаштво у Новом Саду чека комплетан извештај новосадске полиције о смрти Драгутин Тодорчевића (64), којег је запалио дечак С. Ј. (12), али и извештај новосадског Центра за социјални рад.

Kако кажу, могуће је да је послат, али да „га само још нису запримили“, док директорка Центра Добрила Чачија каже да је извештај послат Тужилаштву.

Основно тужилаштво такође ишчекује исте извештаје свих надлежних како би утврдили да ли је било пропуста родитеља у овом несрећном случају.

– Полиција и Центар за социјални рад увелико предузимају одређене радње које смо им наложили како би утврдили да ли је у конкретном случају дошло до грубог запуштања малолетног лица или запостављања детета. Уколико се утврди да су са стране родитеља постојале радње које су могле да утичу на њихово понашање, аутоматски се подносе кривичне пријаве и предузимају се одређене радње ради заштите деце – објашњавају нам у Основном тужилаштву.

Истичу и да се након утврђивања степена занемаривања родитељи или старатељи могу казнити затвором од три месеца до пет година. Подсетимо, дечак не подлеже кривичној одговорности с обзиром на то да нема навршених 14 година.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*