Ко ће се више увући Вучићу?! Позадина „рата“ између Чеде и Дачића

0

Лидер СПС и српски шеф дипломатије Ивица Дачић је од почетка нове године главни актер политичког живота, и то због изјава на рачун српских комшија Црне Горе, Македоније и Хрватске. Да му с тим у вези „очита буквицу“ није пропустила ЛДП, која и иначе није у љубави са социјалистима.

Либерали кажу да је Дачић „портпарол интереса Русије у Србији“ као и да „сваку прилику користи да својим надређенима у Москви докаже да испуњава њихове налоге, увек на штету Србије“. На ово није остала дужна ни СПС, где истичу да је ЛДП „потпуно неважна странка, слабија и од броја неважећих гласова на изборима“.

„Рат“ између ове две странке траје већ два дана, па се намеће питање да ли се ради о обичној дневно-политичкој свађи или борби за власт, нарочито имајући у виду потенцијалне парламентарне изборе? У обе странке ову другу могућност негирају.

Милићевић: О изборима када дође време

Шеф посланичке групе СПС у српском парламенту Ђорђе Милићевић каже за „Блиц“ да је СПС део владе, да спроводи њену политику, да ради озбиљно и посвећено посао за који је преузела одговорност, и за који има подршку и грађана и међународне заједнице.

– Ова влада није ни проруска ни проамеричка, већ просрпска. У рециклираним саопштењима у којима се напада потпредседник владе Ивица Дачич, са класичном заменом теза, неуспелим покушајима замагливања јавности, већ виђеним политичким паролама и памфлетима, ЛДП ће можда на кратко бити медијски присутан али, уверени смо, неће политички профитирати. Нека наставе да се удружују о том новом ДОС-у, то им је можда једини начин да преживе на политичкој сцени – каже Милићевић.

На питање да ли ова свађа има везе са заузимањем позиција пред председничке и можда парламентарне изборе, ин каже да избори за социјалисте нису тема.

– О њима ћемо причати када дође време – истиче он.

Најденов: Дачић утврђује позицију пред изборе

Са друге стране, у ЛДП наводе да су на Дачићево понашање од пре неколико дана морали да реагују, пре свега због своје политике која подразумева сарадњу са суседима, евроинтеграције и помирење у региону.

– Реаговали смо на његов покушај да нас посвађа са суседима, како би за себе утврдио позиције пред председничке и евентуално парламентарне изборе. Он је по ко зна који пут злоупотребио функцију, подгревајући национализам и отварајући теме из прошлости, чиме неповратно нарушава односе у региону. Уместо да проблеме решава, понаша се и даље као да је портпарол Слободана Милошевића – каже за „Блиц“ Јован Најденов из ЛДП.

Kако наводи, реакција либерала нема никакве везе са било каквим наметањем премијеру Александру Вучићу јер „ЛДП не може да седи у Влади са Вулином и онима који отворено воде антиевропску политику“.

– Kритикујући Дачића, ЛДП критикује и Вучића јер се ради о министру који је део његове Владе – прича Најденов, истакавши да ЛДП није био део ниједне владе, за разлику од Дачића који је био део готово свих влада осим Ђинђићеве и Живковићеве.

Стојановић: Мало кампања, мало дневна политика

Докторанд и сарадник на Факултету политичких наука Бобан Стојановић каже да на ово препуцавање можда и може да се гледа као на неки вид кампање, али у исто време наводи да сукоб не би толико озбиљно схватао.

– Очекивало се да ће ЛДП да реагује пошто је, између осталог, усресређена баш на регионалне односе. Не видим да је ЛДП у кампањи у том слислу, а и стално је у неком конфликту са Дачићем. Ово није лоша позиција за њих јер на овај начин мало критикују Владу, али не и СНС – каже он.

Ипак, како наводи, његов утисак је да ово није неки озбиљан сукоб, и схватио би га пре као дневно-политичка дешавања, да људи чују чиме се странке баве.

– Дачић је то искористио за унутрашње политичку промоцију – наводи Стојановић.

 

 

 

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*