Ko je Alija Izetbegović?

0
Alija Izetbegović je 1946. godine uhapšen zbog kontrarevolucionarnog delovanja i napada na ustavni poredak Jugoslavije. Time se nije hvalio, ali nije ni krio svoje navodno neslaganja sa komunističkom partijom, kako je imao običaj da kaže. Ipak, to je samo deo istine.

Kako su neki  mediji objavili, Alija je za vreme rata bio član panislamističke organizacije “Mladi muslimani“, odnosno njene nacističke frakcije koja je podržavala ozloglašenu SS Handžar diviziju. Jedna od optužbi na suđenju  je bila i aktivno učešće u agresorskoj armiji. Ako je sve to zaista tako kako mediji tvrde, onda se mlađani Alija izvukao samo sa packama jer su mnogi Srbi robijali godinama za samo jednu pogrešnu reč, na pogrešnom mestu… Da li je i u to vreme neko stajao iza njega prosudite sami jer je već po odsluženju kazne upisao fakultet i diplomirao pravo 1956. godine. Mnogi izvori tvrde da je Alija za vreme služenja kazne vrbovan od strane UDBA. Zaista je sumnjiva činjenica da Alija nije odslužio obavezni vojni rok u trajanju od tri godine, nego nakon zatvora odlazi u civilstvo i nastavlja sa aktivnostima u Mladim muslimanima. Takođe je sumnjivo i to što je vrlo brzo pohapšen kompletan vrh ove ilegalne organizacije.

Kako je jedan UDBA-š zaglavio kao politički zatvorenik?
Do početka sedamdesetih se politički profilisao i 1970. godine objavljuje svoj političko-verski program  pod nazivom “Islamska deklaracija“, gde se zalaže za državni poredak utemeljen na principima sunitskog islama, i zakone zasnovane na šerijatskom pravu. Ubrzo njegove ideje postaju sve radikalnije i uz sebe okuplja jednu manju grupu intelektualaca. 1980. godine objavljuje svoje najvažnije delo “Islam između istoka i zapada“. U svom delu kroz raspravu o položaju muslimanske verske zajednice u Jugoslaviji, nagoveštava i ideju o etnički čistoj BiH. 1983. godine je uhapšen sa grupom istomišljenika i optužen za nacionalizam i širenja neprijateljske propagande. Na poznatom “Sarajevskom procesu“ su dokazana dela protiv naroda i države i osuđen je na 14 godina zatvora. Zanimljivo je i da se upravo na ovom procesu po prvi put pominje termin “etničko čišćenje“.

Postoji mogućnost da je Izetbegović valjano vršio zadatke koje mu je davala UDBA sve do početka osamdesetih. Nakon smrti Josipa Broza Tita, osetivši klimu raspadajućeg komunizma, otkazuje poslušnost i vraća se svojim idealima.

1988. godine su svi politički osuđenici amnestirani i Alija ne gubi vreme. Ubrzo započinje veliku političku akciju i 1990 osniva stranku muslimana-nacionalista (koji se kasnije prozivaju Bošnjacima), pod nazivom Stranka Demokratske Akcije (SDA). Iako je Fikret Abdić dobio više glasova na izborima, Alija postaje muslimanski član bosansko-hercegovačkog predsedništva. Svestan slabosti muslimana u BiH, mudro se držao po strani za vreme sukoba i napada Hrvata na Srbe u srbskoj Krajini. Čekao je pogodan trenutak i znak sa zapada. Dočekao je to u martu 1992. godine kada proglašava nezavisnost. Ne prihvatajući “Lisabonski dogovor“, povlačenjem svog potpisa, otpočeo je rat na celom području Bosne i Hercegovine…

Picture
Alija Izetbegović u zatvoru 1946. godine
Picture
Na slici gore vidimo muftiju El Huseinija koji pozdravlja nacističkim pozdravom pripadnike SS Handžar divizije. Vidimo muslimanske dobrovoljce koji nose fesove sa oznakom mrtvačka glava i SS orao. Fes su nosili  kako vojnici-muslimani, tako i nemački pripadnici Handžar divizije. Bilo je više modela u različitim bojama (zeleni, crveni, sa ili bez kićanke). Na okovratnicima uniforme je bila izvezena kriva sablja, kao simbol muslimana i kukasti krst. Na slici ispod vidimo Aliju i Mustafu Cerića.
Picture
Picture
Sarajevski proces. Alija Izetbegović sa grupom optuženih u sudnici (prvi u redu sa leve strane). Slika je načinjena za vreme čitanja presude. Primetan je Alijin prkosni stav.

srbski.weebly.com

POSTAVI ODGOVOR

*