Ко је био цивилизованији у време Ивана Грозног: Русија или Енглеска?

0

ЗА ЊЕГОВЕ ВЛАДАВИНЕ УБИЈЕНО ДО 4.000 ЉУДИ, А КРАЉ ХЕНРИ ОСМИ ПОВЕШАО 72.000 СКИТНИЦА

Хенри VIII

  • Московски музичар Борис Гребеншћиков тврдио да је Грозни био крвожеднији само зато што је краљици Елизабети посаветовао да обеси петорицу оних који јој сметају да влада како је њој по вољи
  • Писац Захар ПРИЛЕПИН му отписао: „Ево, и у овим бројкама је разлика међу нашим државама. А шта је тек Енглеска урадила са својом колонијом Индијом, у коју Гребеншћиков воли да путује!“

У РУСИЈИ се – не баш сасвим неочекивано – отворило питање: у чему је разлика између нас и Енглеске.

На страни Енглеске се нашао московски музичар Борис Гребеншћиков, вођа групе „Акваријум“, а на страни Русије – писац Захар Прилепин.

Почело је од тога што је Гребеншћиков у интервјуу недељнику „Агањок“ рекао:

„Саша Кајдановски се у своје време спремао да сними филм, па је у архиву копао по преписци Ивана Грозног и нашао писма која је разменио са са енглеском краљицом Елизабетом. Испричао је да је у њима била и доста смешног. Грозни јој је написао: Сестро, како је тамо код вас? А она му отписала: Парламент се џилита, не ради оно што ја хоћу. Он јој је на то посаветовао: Обеси петорицу и нећеш имати никакве проблеме. У овоме и јесте разлика између нас и Енглеске, између наших држава“.

Иван IV  (Иља Рјепин, „Иван Грозни и његов син“)

На ово је сабљу извадио Прилепин, који брани своју Русију онако како вероватно ни један наш савремени спрски писац не брани Србију.

Гребеншћикову – а преко њега и свима који мисле слично као он – указао је Хенрија Осмог који је такође био савременик Ивана Грозног. Нимало случајно.

Тај енглески краљ је – само у кампањи сузбијања скитње – дуж путева у својој земљи повешао 72.000 луталица и сиромаха без крова над главом.

Притом је подсетио да је целе владавине Ивана Грозног и његове борбе са бољарима било убијено до 4.000 људи.

Прилепин је поводом наведених бројки написао:

„Ево, у овоме и јесте разлика међу нашим државама. А шта је тек Енглеска урадила са својом колонијом Индијом, у коју Гребеншћиков воли да путује“!

 

Извор: fakti.org

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*