Ко је докторка Лиза, настрадала у авионској несрећи?

Извршни директор фонда "Правична помоћ", Јелизавета Глинка, познатија као Докторка Лиза, погинула је приликом пада авиона Министарства одбране Руске Федерације 25. децембра 2016. Докторка Лиза је пратила хуманитарну пошиљку за универзитетску болницу Тиршин у Латакији.

0

Др Јелизавета Глинка је имала двоструко медицинско образовање – завршила је Други московски медицински факултет, смер за дечију реаниматологију и анестезиологију, а затим и Колеџ Дартмут у САД, одсек за палијативну медицину.

Радила је у Првом московском хоспису и учествовала у оснивању првог кијевског хосписа – болнице за палијативну негу неизлечиво болесних особа. Године 2007. оснива фонд „Правична помоћ“, чији је основни циљ пружање медицинске помоћи особама оболелим од рака у терминалном стадијуму, сиромашним пацијентима оболелим од других болести, као и бескућницима.fd2b054dcce0504d5a79534f068bbfefПоследњих неколико година др Јелизавета је са хуманитарним конвојима редовно боравила у конфликтним зонама на истоку Украјине и у Сирији. Увек је била изнад политичких сукоба, налазила је заједнички језик са свима, имајући за главни циљ да помогне онима којима је помоћ заиста потребна.

„Мрзим смрт, она ми је одвратна. Сматрам да треба да се боримо за сваки тренутак овоземаљског живота, за оно што нам је дато на земљи. Али у исто време ја сам православна хришћанка и верујем да је смрт прелазак у вечни живот, тј. у неком смислу радостан догађај. Како у себи помирити ова два принципа – не знам“.

1219-mglinka-people-difference-elizaveta-glinka-pmad

Руски дечији омбудсман, Ана Кузњецова, о Докторки Лизи:

„Њен живот је био права проповед о заштити детињства. Ми можемо да говоримо гласно и убедљиво, али стварну вредност наших намера и приоритета показују дела. Она је спасавала многе животе. Дечије животе. А свој није сачувала. Морамо да сачувамо сећање на њу. Таква имена треба носити као заставу, таква имена се дају улицама, у њихову част се оснивају награде, да би такве вредности и таква дела наследила и наша деца. Како ће ми остати у сећању? У лекарској униформи, са децом, увек ужурбана, пуна смисла, елана, енергије…“

13. децембра 2014. године Докторка Лиза је добила награду „За веру и верност“ Фонда Андреја Првозваног, за хуманитарни рад.

Доктор Лиза је рођена у Москви 20. фебруара 1962. године. У браку с Глебом Ивановичем Глинком имала је три сина.

Иван С. Недић и Јелена Недић

ПОУКЕ

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*