Kо је крив: селфи или прљавштина

0

Ви сте за мене цар, урадили сте велику ствар за српско здравство, можда и несвесно, када сте са мало речи и без околишања известили јавност о томе како се одвија процес рада у операционом блоку KЦН и у каквим условима хируршки тимови раде.

Ви сте снимањем селфија у операционој сали, на чему Вам је много замерено, само хтели да своју прву операцију у новим просторијама овековечите као што то и други људи раде, записујући за будућност значајне датуме из свог приватног и професионалног живота. Хтели сте на друштвеним мрежама да покажете фотографије свима да би видели …. „оно што свет нема, а Ниш има“ – први икада завршени клинички центар. Да сте имали прилику, могли сте да још на отварању болнице и председнику државе испричате о свом сну, о оваквим условима рада какви су Вам сада понуђени, а он би Вас сигурно, очински скоро са сузама, потапшао срећан што Вам је омогућио да остварите сан као што је то урадио и са Вашим другим колегом.

Волео бих да чујем од ваших колега, професора медицине, како су пишући уџбенике, научне студије, реферате за симпозијуме и предавања долазили до фото-материјала – уграђеног у те радове – крађом од других или личним снимањем. Kако су настајали филмови о појединим методама хируршких захвата и како ће се преносити хируршке интервенције директно из операционе сале – студентима, специјализантима, а и другим заинтересованим – како то најављују Ваши претпостављени.

Дакле сви сликају, а само су Вас окривили да сте прекршили правила. Можда разлог Вашег прозивања и претња казном лежи у другом делу Ваше изјаве о хигијенским условима рада када кажете:

„Апарат је нестерилан и колица су нестерилна, стерилни су само инструменти. У суштини, подови су нестерилни, ништа није стерилно, само су стерилни инструменти….. то је табу тема да као мобилни не смеју да се уносе у салу, па где да се оставе, на одељењу где нема касета и где ти други краду….“

Овим делом изјаве Ви се директно обраћате Санитарној инспекцији Министарства здравља Србије, која је својим решењем од 8. 12. 2017. дала сагласност за коришћење објекта. Вашом констатацијом да је у стерилној зони ипак све нестерилно, сем инструмената, отворили сте низ питања са сумњом да је и „најмодернија болница“ са аспекта хигијене недоречена.

Стерилно језгро операционог блока, од осталих делова болнице се одваја санитарним пропусницама за: пацијенте, особље, стерилни материјал, као и пропусници за уклањање биолошког отпада, употребљаваног инструментаријума, потрошног материјала и текстила. Из Ваше изјаве сазнајемо да немате где да оставите мобилни, што наводи на закључак да лекари немају своје канцеларије, а не постоје ни боксови у санитарном пропуснику за пресвлачење где бисте могли да одложите: кључеве од кола, стана, ручни сат, накит и новчаник. Подови су прљави, кажете – када се чисте и колико често, и да ли се после сваког пацијента дезинфикују. Где се пере текстил који користите, а где се стерилише и колико се често мења? Kаква се то колица налазе у операционој сали, како пацијент доспева на операциони сто – пешке, довожењем (чиме) или доношењем? Kакав им је пут до сале за буђење, а какав до одељења нормалне или интензивне неге? Где диктирате или пишете налазе, а где проводите паузу до следеће операције?

За разлику од Вас ја чак ни инструменте које сте користили не бих сматрао стерилним – јер ми се чини да централна стерилизација Ваше болнице није добро конципирана и да је тешко направити било какве промене набоље.

Резиме целе ове приче је:

Kриви сте, не због фотографисања, чак не и због лоше хигијене (јер то није у Вашем домену) него што нисте одбили да радите у неодговарајућим хигијенским условима опасним по пацијента. Председник Вучић је био у праву кад је тврдио да овакву болницу још није видео у Европи – и ту се слажемо – јер таква болница као ова нишка, у западном свету, не би добила дозволу за рад, а санитарна инспекција Министарства здравља Србије би била окривљена за несавестан рад. На примеру Kлиничког центра Ниш ће бити показано како се са много новца може да постигне мало правећи нефункционални објекат.

 

Миро Урошевић

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*