Ко је крив за паљење Нотр Дама?

1

Свет се ујединио не само у болу са француским народом већ и у жељи да помогне обнову у пожару тешко оштећеног драгуља светске баштине, катедрале Нотр Дам. Новац пристиже са свих страна, што од магната, што од обичних верника, а сума је већ достигла фантастичних милијарду евра.

Док се још увек утврђују размере оштећења, француски премијер Едуар Филип је јуче најавио међународни конкурс за подизање торња високог 96 метара, чијег је претходника ватра прогутала.

Иако председник Емануел Макрон најављује да ће Богородичина црква у Паризу бити обновљена за пет година, стручњаци су обазривији у проценама. Кажу – реконструкција таквог сакралног здања, бисера готске архитектуре, биће дуга, тегобна и скупа и може потрајати 15 година. Осим сачуване планске грађе током претходних година, цела унутрашњост цркве је детаљно скенирана 3Д ласерима.

Али, нису сви изражавали саосећање и тугу с уплаканим Парижанима док су пламени језици гутали симбол француске душе. Уместо да с њима поделе бол и патњу, има оних који су француску трагедију искористили за свој идеолошки лов у мутном ширећи путем друштвених мрежа, новинских сајтова и телевизијских екрана страх, панику и лажи. Вероватно има и доста обичних, незлурадих хришћана који у свему овоме виде прст божји, опомену, поготову зато што је Нотр Дам почео да гори првог дана Страдалне седмице уочи католичког Васкрса.

Заменик мађарског премијера Жолт Шемјен изјавио је јуче да је пожар у катедрали Нотр Дам „трагичан симбол апокалиптичног губитка вредности којем сведочимо у западном свету”. У делу интервјуа који ће бити емитован на ТВ Хир следећег понедељка, Шемјен је изјавио да је француска секуларистичка, антицрквена политика такође дубоко одговорна за пожар.

Поједини таблоиди су објавили како је пожар у Нотр Даму Нострадамус давно предвидео и да смак света само што није почео. Иако је париски јавни тужилац изјавио да пожар није намерно изазван, теоретичари завере су почели да тврде како праву истину нећемо никада сазнати.

Није мали број екстремно десничарских „ботова” и „тролова” који су за пожар почели да криве следбенике Алаха. Тако је пожар у Богородичиној цркви одмах постао „француски 11. септембар”, што је директна алузија на терористички акт рушења „Кула близнакиња” у Њујорку 2001. године.

Чак је и алгоритам „Јутјуба” почео да снимке телевизијских станица који приказују пожар у Нотр Даму трпа у исти кош са видео-клиповима који се односе на терористички напад 11. септембра. То је довело до тога да су представници ове друштвене платформе због „техничке грешке” морали да се извине.

Није само француског амбасадора у Београду Фредерика Мондолонија погодило писање појединих српских таблоида који су пожар у Нотр Даму видели као казну због постављања заставе Косова у катедрали на годишњицу завршетка Првог светског рата.

Један украјински политички аналитичар је разбеснео Мондолонијеву колегиницу у Кијеву Изабел Димон када је на „Твитеру” написао да је Макрон имао среће после посете председничког кандидата Володимира Зеленског, па је изгорео само Нотр Дам. „Како се само усуђујете! Срамота”, реаговала је амбасадорка Димон.

Ултранационалисти и десничари широм света су у целом трагичном случају видели прилику и да додатно подгреју антиисламско расположење. Ултрадесничарски коментатор Ричард Спенсер пише да ћемо благословити ову катастрофу ако подстакне белог човека у Европи да послужи својој сврси и узме ствари у своје руке.

Алис Вејдел, шефица клуба Алтернативе за Немачку у Бундестагу, одмах је пожар у цркви повезала са претходним „антихришћанским” нападима у Француској. „Нотр Дам гори у време Свете седмице. У марту је горела друга највећа црква посвећена Светом Сулпису. У фебруару је било 47 напада…” Вејделова је као потврду свог става у „твиту” дала линк за текст из немачког католичког часописа под називом  „Оскрнављене католичке цркве у Француској”.

Али, поједине изјаве теоретичара завере и за америчку конзервативну ТВ мрежу Фокс њуз, наклоњену републиканцима, биле су кап која је прелила чашу. Познати телевизијски водитељи Шепард Смит и Ник Капуто су у својим емисијама готово брутално прекидали саговорнике када су почели да шире дезинформације и теорију завере о узроку пожара у Нотр Дам.

Када је контроверзни Филип Карсенти, француски десничар, заменик председника општине у париском предграђу Неји на Сени, у телефонском разговору на Фокс њузу рекао да је пожар у Нотр Даму „француски 11. септембар” и да се сваке недеље у његовој земљи по једна црква оскрнави, водитељ Шепард Смит је прекинуо саговорника: „Господине, нећемо да спекулишемо о узроцима нечега што не знамо. Ако имате запажања или знате нешто, волели бисмо да то чујемо.”

После овог неуспелог иступа француског контроверзног политичара, „Хафингтон пост” је подсетио да је Касенти, као добро познати теоретичар завере, већ тужен за клевету и ширење дезинформација. Он је лажно оптужио француску телевизију да је наводно објавила монтирани снимак убијеног 12-годишњег Палестинца током напада израелске војске на Газу.

Политика

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*