Ко је крив за терор у Паризу? Знала Белгија, џихадисти, извор ЦНН…

0

Француске обавештајне службе су још једном заказале и дозволиле да се догоди терористички напад, овога пута у самом центру Париза

За разлику од претходних напада са потписом Исламске државе, овај је био усмерен на полицајце – један је страдао, двојица су тешко рањена.
Белгијске службе су током четвртка проследиле својим колегама информацију о томе да је Јусуф ел Осри кренуо из Белгије у Париз.
„Проблем – Ел Осри Јусуф (17/6/1981) – на путу ка Паризу. Драге колеге, полиција у Антверпену има информације о једној особи која има досије у нашој служби. Та особа је купила карту у Талију и у шест сати је напустила Белгију. Шаљемо вам и фотографију. Поздрав“, наводи се у поруци.
Непосредно по објављивању да се на Јелисејским пољима, на путу ка чувеној Тријумфалној капији, у булевару који је један од најпрометнијих на свету, догодио напад на полицијски комби, медији су пренели да је напад „починила особа о којој постоје обавештајни подаци“.
Kомпетну конфузију у цео догађај унела је информација да полиција није сигурна да ли је само један нападач учествовао у пуцњави.

Идентитет особе коју су полицајци успели да убију није био објављен, али се појавила фотографија белгијског држављанина, уз непотврђене информације да се ради о помагачу убијеног нападача и да је у току потрага за њим.
Све дилеме је решио „ентитет“ који је изгледа једини знао шта ће се догодити и шта се догодило – медијска мрежа Амак која је блиска Исламској држави.
У саопштењу је наведено да је „Абу Јусеф, војник Исламске државе, извршио напад у Паризу“, као да су извори информације „безбедносне службе“.
Неименовани извор је претходно рекао за ЦНН да је „нападач био познат француским безбедносним службама које се баве исламистичким активностима“.
– Он је био предмет обраде француске безбедносне службе ДГСИ. Француски истражитељи сада верују да је ово био терористички напад. Верују да се ради о једном нападачу и да је опасност готова – пренео је ЦНН.
Ел Осри је овим нападом наставио црну серију коју имају белгијски држављани у Француској и постоји велика вероватноћа да је близак „срцу Исламске државе у срцу Европске уније“ – кварту Моленбек у Бриселу, одакле је већина терориста који су усмртили стотине људи у Француској у последњих неколико година.
За три дана у Француској се одржавају председнички избори – у ванредном стању коме се не назире крај.

 

 

Б92, Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*