Ko je kriv za teror u Parizu? Znala Belgija, džihadisti, izvor CNN…

0

Francuske obaveštajne službe su još jednom zakazale i dozvolile da se dogodi teroristički napad, ovoga puta u samom centru Pariza

Za razliku od prethodnih napada sa potpisom Islamske države, ovaj je bio usmeren na policajce – jedan je stradao, dvojica su teško ranjena.
Belgijske službe su tokom četvrtka prosledile svojim kolegama informaciju o tome da je Jusuf el Osri krenuo iz Belgije u Pariz.
„Problem – El Osri Jusuf (17/6/1981) – na putu ka Parizu. Drage kolege, policija u Antverpenu ima informacije o jednoj osobi koja ima dosije u našoj službi. Ta osoba je kupila kartu u Taliju i u šest sati je napustila Belgiju. Šaljemo vam i fotografiju. Pozdrav“, navodi se u poruci.
Neposredno po objavljivanju da se na Jelisejskim poljima, na putu ka čuvenoj Trijumfalnoj kapiji, u bulevaru koji je jedan od najprometnijih na svetu, dogodio napad na policijski kombi, mediji su preneli da je napad „počinila osoba o kojoj postoje obaveštajni podaci“.
Kompetnu konfuziju u ceo događaj unela je informacija da policija nije sigurna da li je samo jedan napadač učestvovao u pucnjavi.

Identitet osobe koju su policajci uspeli da ubiju nije bio objavljen, ali se pojavila fotografija belgijskog državljanina, uz nepotvrđene informacije da se radi o pomagaču ubijenog napadača i da je u toku potraga za njim.
Sve dileme je rešio „entitet“ koji je izgleda jedini znao šta će se dogoditi i šta se dogodilo – medijska mreža Amak koja je bliska Islamskoj državi.
U saopštenju je navedeno da je „Abu Jusef, vojnik Islamske države, izvršio napad u Parizu“, kao da su izvori informacije „bezbednosne službe“.
Neimenovani izvor je prethodno rekao za CNN da je „napadač bio poznat francuskim bezbednosnim službama koje se bave islamističkim aktivnostima“.
– On je bio predmet obrade francuske bezbednosne službe DGSI. Francuski istražitelji sada veruju da je ovo bio teroristički napad. Veruju da se radi o jednom napadaču i da je opasnost gotova – preneo je CNN.
El Osri je ovim napadom nastavio crnu seriju koju imaju belgijski državljani u Francuskoj i postoji velika verovatnoća da je blizak „srcu Islamske države u srcu Evropske unije“ – kvartu Molenbek u Briselu, odakle je većina terorista koji su usmrtili stotine ljudi u Francuskoj u poslednjih nekoliko godina.
Za tri dana u Francuskoj se održavaju predsednički izbori – u vanrednom stanju kome se ne nazire kraj.

 

 

B92, Informer

POSTAVI ODGOVOR

*