Ко је опет запалио Балкан, и ко ће да гаси ватру

0

Уместо да брину о томе како да уведу ред у своје државе, да економија функционише, а грађани живе колико-толико пристојно, политичари на Балкану имају мало другачије идеје – запаљиву реторику, прозивке и увреде, а не либе се ни од “звецкања” оружјем. Оно што је још горе, грађане увлаче у своје “игре”, који ће на крају, као и увек, из њих изаћи као губитници.

Изборна кампања у Хрватској, референдум у РС, немири на Kосову у протеклих месец дана само су “показне вежбе” шта су све у стању да ураде они који желе или да освоје или да задрже власт.

– Ово све скупа личи на клетву “дабогда живели у интересантним временима”. Непотребна реторика и изјаве чују се са свих страна, и то од људи који су кратковиди и чији су лични и политички интереси испред дугорочних интереса грађана које заступају. Сваки нормалан човек зна да је добро са суседима бити у добриом односима, попити кафу, попричати… Међутим, када се то пренесе на ниво наших држава, та логичност као да се губи – каже за “Блиц” загребачки универзитетски професор Зоран Пусић.

Пусић (Хрватска): Демагошки трик политичара

Ту, како каже, политичари виде своју прилику да остану на власти и хомогенизују бирачко тело “на страху од оних других”, а суседи су за то “најпогоднији”.

– Ово што гледамо је иста, стара прича и демагошки трик на који се део грађана увек упеца. Жалосно је што са искуством ратова које су све земље на Балкану имале, са огромним жртвама, разарањима и осиромашењем, сви то заборављају и поново дозвољавају да се исте ствари и сукоби понављају и буду увучени у њих. То је домнинантна струја и у Хрватској и у Србији и у БиХ – прича он.

Kако наводи, први корак у помирењу био би да сви “спусте лопту”, а политичари почну да се понашају одговорно, “јер је на њима и највећи терет али и одговорност”.

– Прекогранична сарадња, економска сарадња, заједнички језик, заједничка прошлост… Све државе на Балкану то имају, а сарадња између њих има очигледне користи. Нажалост, као да се иде у супротном правцу – истиче Пусић.

Шехић (БиХ): Опробан рецепт – хомогенизација национализма

Да је одговорност за овакву ситуацију пре свега на политичарима сматра и политички аналитичар из БиХ Вехид Шехић, који каже да је “ванредно стање и истицање етничких разлика опробан рецепт за хомогенизацију национализма и добитна комбинација у БиХ.

Све док се будемо бавили тиме, а не стварним стварима, ситуација ће бити оваква каква јесте. У БиХ се бавимо референумом у РС, истичући да мора да се поштује одлука Уставног суда. Међутим, лицинерно је што они који на њој инсистирају први то не чине. У Босни постоји око 90 одлука Уставног суда које се не поштују. Све то се дешава зато што никакве одговорности нема – прича Шехић.

На питање да ли је чудно што председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић није реаговао на изјаву пензионисаног генерала Армије БиХ Сефера Халиловића да ће “Република Српска нестати ако спроведе референдум о Дану Републике”, Шехић каже да је неопходно санкционисати све оне који промовишу насиље и прете њиме.

– Говорити о евентуалним сукобима људима који су све то већ проживљавали није ни људски ни хумано, али овде се на то не реагује. Не реагују ни институције које би требало да раде свој посао и штите мир и грађане. Политичари у свим земљама морају да схвате да рат никоме није потребан и да све који на њега позивају треба санкционисати – каже он, истакавши да би и Брисел требало да реагује.

На Балкану је, како истиче, изградња мира императив, и да би сви морали да схвате да без поверења нема ни дијалога ни компромиса.

Јањић (Србија): Ово је доба фарсе

Запаљива реторика не чује се само у комшилуку, већ стиже и директно из Србије, и то са високих државних функција: што од председника Републике Томислава Николића, а нарочито шефа дипломатије Ивице Дачића. То је још један доказ да су политичари ти који су најодговорнији за оно што се у њиховим државама дешава.

– Дачић и Николић су кренули у кампању. Оваквим понашањем се прикрива да се у Србији не ради оно што треба да се ради. Међутим, онај ко управља Николићем и Дачићем зна да су односи у региону “спојени судови”, да њих двојица асоцирају на деведесете, да је ово доба фарсе, и да их користи како би се што више добило и из САД и одакле још треба – прича Душан Јањић из Форума за етничке односе.

Према његовим речима, Србија би требало да “спусти лопту” и почне да ради свој посао.

– БиХ је протребна промена и политике и реторике, у шта ће и странци морати да се укључе. У Републици српској морају да се створе нормални услови да се промени политика, нарочито економска док у случају Kосова треба радити све оно што је потписано, ни мање ни више од тога – истиче Јањић.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*