Ко је „Санџачки БАБО“-Сулејман Угљанин?

0

После честитки Сулејмана Угљанина Хашиму Тачију на стварању „демократске државе Косово” и подршке захтеву Бакира Изетбеговића за ревизију тужбе против Србије, Александар Вучић није морао да објашњава зашто га није узео у владу, а Ивица Дачић је сматрао да би Угљанинову странку можда требало забранити.

Као да тера инат, Угљанин је ставове о „држави Косово” поновио и у писму захвалности свом домаћину у Приштини, поручујући тако званичном Београду какве проблеме може да прави ако га власти не пригрле.

Власти Србије с Угљанином имају проблем већ дуже од четврт века, колико је на челу и СДА и Бошњачког националног већа. Приликом оснивања СДА Санџака 1990. године, Србију је назвао маћехом за Бошњаке (тада Муслимане) и у присуству свог политичког оца Алије Изетбеговића најавио борбу за права својих сународника. Следеће године под његовим руководством Бошњаци се на референдуму изјашњавају за потпуну политичку и територијалну аутономију Санџака. Из тог времена је и меморандум о специјалном статусу Санџака.

Али, 1993. године држава хапси његове сараднике због припрема за стварање државе Санџак, а он бежи у Турску. Наводно је из тог времена пријатељство с тадашњим градоначелником Истанбула Таипом Ердоганом. Његови политички противници често су истицали да је на миг тадашњих власти Србије и побегао, али да су га власти 1996. поново и довеле у Нови Пазар. Већ те године изабран је за савезног посланика у Већу грађана СРЈ. На првим непосредним изборима 2004. године изабран је за председника општине Нови Пазар.

Звали су га „бабо Санџака” и певали му: „Сулејмане, ти си наше цвеће, цео Санџак за тобом се креће”.

Премијера Коштуницу и министра Вељу Илића дочекивао је раширених руку с тврдњом да је само због њих наручио лепо време. Тврдио је да ниједна влада у последњих 50 година није учинила више за Нови Пазар од њихове. Председнику Србије Борису Тадићу доделио је одличје за допринос остваривању права Бошњака, али је демократама 2012. године окренуо леђа и у кабинету Мирка Цветковића постао министар без портфеља. То је остао и у влади Ивице Дачића.

Пошто му је 2014. године измакла министарска фотеља, Бошњаци су опет постали обесправљени, а српска војска и полиција претећа сила за њих. Тражио је специјалну мисију ОЕБС-а за Санџак и НАТО трупе да осигурају мир.

И сада од Вучића тражи наставак давно започетих разговора. Пошто одговора нема, разговара с Тачијем и Бакиром. Неки тврде да су у читаву причу уплетени прсти „баба с Босфора” и Угљаниновог пријатеља из времена прогонства.

Рођен је у Косовској Митровици 1953. године. Дипломирао је на Стоматолошком факултету у Сарајеву. Ожењен је и има четворо деце и троје унучади. Живи у кући у Новом Пазару коју му је, као поклон, саградио СДА. За власништво на плацу садашње локалне власти тврде да је спорно.

У младости се бавио и боксом. Одатле можда и потреба да противнику баца рукавицу у лице.

Славка БАКРАЧЕВИЋ, ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*