Ко је Талат Џафери-(не)суђени Председник македонске Скупштине?

Избор Талата Џаферија из Демократске уније за интеграцију (ДУИ) за председника македонског парламента (Собрања) изазвао је нову кризу у Македонији, упад стотине грађана у зграду и физички напад на посланике и новинаре.

0

Демонстранти окупљени око иницијативе „За заједничку Македонију“ дуже од месец дана протестују због могућности да нову владу формирају СДСМ и албанске странке, страхују да ће та коалиција угрозити суверенитет и интегритет државе. Њихова страховања подстиче и до сада владајућа ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског, која тврди да ће ова коалиција радити на остваривању „Тиранске декларације“. Како то да коалиција са албанским странкама није била спорна док је владу предводила ВМРО-ДПМНЕ? Зашто Џафери није био споран као министар одбране у влади Николе Груевског, а сад је споран као председник Собрања? Сувислих одговора нема.

Ни Џаферијев избор за министра одбране 2013. није прошао без контроверзи. Његова странка ДУИ је након његовог избора на својој Фејсбук страни написала „ОНА (Ослободилачка национална армија) је сада на челу војске“. Незадовољни су били македонски ветерани из сукоба 2001. са албанском ОНА, али се њихово незадовољство задржало на изјавама, саопштењима, млаким најавама протеста. Џафери је смирио тензије изјавом да је његов циљ да војску претвори у „симбол суживота, толеранције и поштовања различитости“.

Џафери је рођен 1962. године у селу Фотине поред Гостивара. Средњу војну школу је завршио у Београду, Војну академију у Београду и Сарајеву, а постдипломске војне студије у Скопљу. Био је официр ЈНА до 1991. године. По проглашењу независне Македоније, постаје официр Армије Македоније. Командовао је касарном у Тетову, а на почетку албанско-македонског оружаног сукоба, 2001. напушта дезертира и прелази у Ослободилачку националну армију. Командовао је 116. бригадом, али се мало зна о акцијама којима је руководио.

Већина припадника ОНА по окончању оружаних сукоба активира се политички и то у странци ДУИ, најјачој албанској странци у Македонији. И Џафери се учлањује у ову странку. Од 2004. до 2006. године био је заменик министра одбране, а од 2013. до 2014. и министар одбране. Вишегодишњи је посланик у Собрању. Његов најуспешнији парламентарни наступ било је блокирање усвајања спорног закона о оружаним снагама, који је требало да омогући повластице македонским ратним ветеранима, али не и припадницима албанске ОНА. Искористивши рупу у скупштинској процедури, која не ограничава дужину говора на заседањима одбора у чијој је надлежности предлог закона, Џафери је држао маратонски „говор“. Сем говора о теми, читао је поезију, цитирао страна књижевна дела, извештаје о Македонији, мумлао у себи или просто стајао у тишини и чекао да прође време.

Сафета БИШЕВАЦ, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*