Kо је Зоран Радојичић, будући градоначелник Београда?

0

Горан Весић или Ирена Вујовић? Дуго се у јавности полемисало ко ће од њих двоје да седне у фотељу новог градоначелника Београда. Ипак, Александар Вучић и његова Српска напредна странка одлучили су да престоницу у наредне четири године води Зоран Радојичић, директор и хирург Универзитетске дечије клинике у Тиршовој.

Мало ко је очекивао да ће Радојичић наследити Синишу Малог у фотељи градоначелника, мада би то било сасвим логично, јер је директор болнице у Тиршовој био први на листи напредњака за изборе у Београду, који су одржани у марту ове године. Ипак, напредњаци су стално истицали да нису кандидовали једног човека, већ тим, а слично је коментарисао и сам лидер СНС Александар Вучић.

– Он је један диван, добар човек, који воли децу и којег деца воле. Он је први на листи, не искључујем да буде кандидат и за градоначелника, али на овим се изборима не гласа за градоначелника, већ за листу – истицао је председник СНС.

 

Зоран Радојичић у друштву Горана весића и Аје Јунг
И сам Радојчић је говорио да је спреман за функцију градоначелника и да би му била част да поведе Београд.

– Верујем да ће градоначелник бити само први у снажном тиму посвећених професионалаца које смо кандидовали да воде наш град. Биће част и велика одговорност стати на чело престолнице. Ја сам спреман за тај изазов – причао је он непоседно пре одржавања београдских избора и обећао да ће наставити рад на пројекту Тиршова 2 и почети изградњу савремене дечије болнице.

Долазак Радојичића на чело Београда, требало би да да одговор и на питање које годинама мучи Београђане – да ли ћемо и када добити метро. О томе је, бар у кампањи, говорио потврдно.

– Метро је следећи велики инвестициони пројекат који ће променити филозофију главног града – истакао је Радојичић у кампањи.

Будући градоначелник је тренутно генерални директор и хирург на Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој улици у Београду, у којој је запослен од 1991. године. Такође, ради и као професор Медицинског Факултета на катедри хирургије, где предаје дечију хирургију и урологију.

Уврштен у Оксфордову енциклопедију

У његовој биографији се наводи и да је председник је Републичке стручне комисије за здравствену заштиту деце при Министарству здравља. Члан је Европског удружење за педијатријску урологију (ЕСПУ), Европског удружења дечје хирургије (ЕУПСА), као и Надзорног одбора Буџетског фонда за лечење обољења, стања или повреда која се не могу успешšно лечити у Србији.

У 2016. је уврштен у Оксфордову енциклопедију успешних људи Србије. Објавио велики број радова и представљао их на значајним светским конгресима, као и на Америчкој педијатријској академији.

Ради на унапређивању програма трансплантације бубрега и на увођењу програма трансплантације јетре код деце у Србији.

Дипломирао је Медицински факултет Универзитета у Београду 1989. године са просечном оценом 9,14. На истом факултету је магистрирао 1998. и докторирао 2006. године.

Ожењен је Тијаном, која је, како је рекао, његова највећа подршка, а поносан је и на синове Ивана и Огњена.

 

tanjug

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*