Kо може да заустави Ангелу Меркел?

0

Уколико би социјалдемократе у недељу изгубиле у својој “тврђави“ којом су владале непрекидно 39 година, Шулц би могао доживети политички суноврат, а Меркелова би сасвим сигурно имала изгледе за још један канцеларски мандат

За Меркелову је јуче био добар дан – уз вести из Париза о председничкој победи Емануела Макрона, њени демохришћани са потпуно анонимним кандидатом, потукли су социјалдемократе у Шлезвиг-Холштајну и тако „отели“ још једну покрајину, па аналитичари прогнозирају да Шулцу сада прети политички суноврат.

Шта је остало од Шулца, обожаваног и слављеног “носиоца наде социјалдемократа“, од “шулцоманије“ и очекивања да ће он на савезним изборима у септембру потући Меркелову, једна је од важних тема, после његовог горког пораза у Шлезвиг-Холштајну, земљи фјордова, смештеној између Северног мора и Балтика, преноси Б2.

“Нервирам се жестоко“, рекао је Шулц у малом кругу у партијског централи, преносе данас немачки медији, указујући да је требало да му јучерашњи избори дају елан и вољу, али да је он, уместо повољног ветра у леђа из фјордова, доживео још један пораз.

Да ли Шулц и даље важи за озбиљног “противкандидата“ Меркелове, питање је на које је бивши шеф Социјалдемократске партије (СПД) и министар иностраних послова Зигмар Габријел данас одговорио позитивно, тврдећи да ће Шулц бити нови немачки канцелар.

Његово мишљење, међутим, Немци не деле – и када би могли директно да бирају канцелара, њих чак 47 одсто би на том месту поново желело Меркелову, док би свега 28 одсто дало глас Шулцу, што је готово десет одсто мање него почетком марта, показују последње анкете.

Што су ближи савезни избори Немци, изгледа, све више верују Меркеловој, на коју су, судећи према анкетама, (били) љути, пре свега, због река избеглица које су се слиле у земљу, пошто им је она “отворила врата“.

Немци, показују истраживања, верују Меркеловој, зато што има углед у свету и искуство, што поседује способност за спровођење одлука, преговарачке моћи, поштење, поверење…..добро зна да сарађује са мушкарцима, попут руског, америчког и турског председника. Све су то области у којима Немци више верују њој него Шулцу, кажу истраживачи јавног мњења.

Меркелову, међутим, воле и зато што изгледа и понаша се као “једна од њих“. За њене слике са одмора каже се да су “суво злато“ у изборним кампањама, пошто се она одмара, слично, као и милиони Немаца, без скупих јахти и богатих пријатеља, сасвим обично са мужем, природно и опуштено, чиме се шаље порука да се најмоћнија жена света понаша као и свака друга обична жена.

Немачка сада нема времена да предахне, тако да је и после избора, пред изборима. Већ следеће седмице и Меркелову и Шулца чекају “мали савезни избори“ у Северној – Рајни Вестфалији, најмногољуднијој покрајини са више од 18 милиона људи, традиционалној тврђави социјалдеморката, из које потиче и сам Шулц, али и сваки пети савезни бирач.

То ће за Шулца бити “ватрено крштење“, али и сигнал за евентуални правац савезних избора, кажу аналитичари, а истраживачи јавног мњења процењују да ће борба бити “прса у прса“ и да би демохришћани у Северној Рајни Вестфалији могли да добију 31 одсто, а СПД Мартина Шулца само један проценат више гласова.

Уколико би социјалдемократе у недељу изгубиле у својој “тврђави“ којом су владале непрекидно 39 година, Шулц би могао доживети политички суноврат, а Меркелова сасвим сигурне изгледе за још један канцеларски мандат, сматрају аналитичари.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*