Ko ne podrži Vučićevog kandidata za predsednika Srbije, leti iz vlade!

0

Podrška svih članova vladajuće koalicije kandidatu Aleksandra Vučića i SNS-a za predsednika Srbije je stvar dobrog vaspitanja. Ko to ne želi, neka izađe iz Vlade, kaže za „Blic“ Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i funkcionerka SNS-a.

Kandidat za predsednika Srbije ispred SNS-a još je u magli, ali je sve izvesnije da će ga podržati sve stranke na vlasti. Zorana Mihajlović navodi da je za nju „potpuno principijelan stav da sve članice vladajuće koalicije, naročito oni koji sede u Vladi Srbije, stanu uz kandidata naprednjaka“.

– Njega će odrediti i podržati predsednik vlade u kojoj sede. Takvu odluku smatram i dobrim vaspitanjem jer je Vučić, iako nije morao, u Vladu uveo jedan broj stranaka, pa je red da se oduže – navodi Mihajlovićeva.

Ona navodi da „svaka drugačija odluka partnera njene partije značila bi da oni žele da vode kampanju za predsednika Srbije preko leđa Vučića i popularnosti SNS-a“.

– U tom slučaju gospodo, izađite iz Vlade jer nije u redu da iz kabineta premijera vodite svoje kampanje protiv kandidata koga je premijer izabrao. Da ne bude zabune, tu ne mislim na sebe, jer sam toliko puta rekla da mi tako nešto niko nije ponudio, niti smo o tome u SNS-u razgovarali – ističe Mihajlovićeva.

Da se razmatra ideja o zajedničkom kandidatu za predsednika Srbije prvi je otkrio lider SPS-a Ivica Dačić. On je naveo da je to kompleksno pitanje i da sve zavisi od stava vladajuće koalicije.

– Do sada je SPS imao svog kandidata, ali ne bismo hteli da pravimo štetu zajedničkom kandidatu, osim u slučaju da to bude Zorana Mihajlović – rekao je Dačić.

Ukoliko odluka o tome bude doneta, to će biti prvi put u poslednjih 12 godina da socijalisti nemaju svog kandidata na izborima za predsednika Srbije. Od 2004. godine dva puta je u predsedničku trku ulazio Dačić, a jednom Milutin Mrkonjić.

Sam Dačić je krajem 2013. rekao da će se sigurno kandidovati na izborima 2017, ukoliko tada bude u politici.

– Bio sam treći na predsedničkim izborima, a SPS mora da ima predsedničkog kandidata – rekao je tada lider socijalista.

Zašto se međuvremenu predomislio?

Jedinu štetu bi trpeo SPS

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, smatra da na ovaj način predsednik SPS-a želi da održi dobar odnos sa Aleksandrom Vučićem, kao i da eventualni zajednički kandidat ne bi doneo štetu SNS-u. Naprotiv.

– To bi svakako bio kandidat naprednjaka, oko koga bi se okupile sve stranke iz vlasti. Jedinu štetu bi mogao da trpi SPS. Radi se o velikoj stranci i uvek je dobro da ona ima svog učesnika u trci za predsednika. Ne zato što bi njihov kandidat mogao da pobedi onog iz SNS-a, već zato što je to način da zadrže svoje birače – kaže Klačar za „Blic“.

On dodaje da bi podrškom zajedničkom kandidatu SNS-a određeni broj birača socijalista mogao da se prelije u grupu onih koji glasaju za SNS, čime ulaze u rizik na duži rok.

– Zbog eventualne podrške SNS-u, može da se promeni unutarstranačka dinamika, jer je sasvim sigurno da bi zbog takve odluke određeni broj članova SPS-a bio nezadovoljan – objašanjava Klačar.

A šta je sa Rasimom?

Među prvima na srpskoj političkoj sceni svoju kandidaturu za predsednika Srbije najavio je Rasim Ljajić, predsednik SDPS-a i ministar trgovine. On je neposredno posle parlamentarnih izbora rekao da će to biti prilika da građani ocene njegov rad, kao i da bi njegovo kandidovanje bilo dobro za stranku.

Posle izjave Dačića da je moguć zajednički kandidat vladajuće koalicije, i sam Ljajić ne isključuje mogućnost da odustane od trke za predsednika Srbije.

– Ako svi podrže zajedničkog kandidata, onda bih i ja. Ipak, sve zavisi ko bi to bio. Nemam ličan odnos prema tome, već pragmatički. Ako to bude neko koga bi podržali i moji birači, podržao bih ga i ja – kaže Ljajić za „Blic“.

 

 

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*