Ко нема нову личну карту неће моћи да подигне пензију?

Рок важења истиче у суботу, а многи још нису заменили старе исправе. Остаје да се види како ће се на шалтерима односити према лицима са неважећим документима

0

ИАКО рок важења личних карата издатих на старом папирном обрасцу истиче 31. 12. 2016. године, грађани ће и након тог датума моћи у полицијским станицама да поднесу захтев за замену личне карте. Те нове биометријске исправе ће им се издавати по хитном поступку. Ова информација је јуче „Новостима“ потврђена у МУП-у.

Ипак, продужења рока важења личних карата засад неће бити. Због тога су већ два месеца широм Србије у полицијским станицама невероватне гужве за вађење нове личне карте. У редовима су листом пензионери, који осам година нису имали времена да замене своје исправе. Многи су сачекали задњи моменат и „затрпали“ шалтере и службенике захтевима за издавање.

Пензионерима који нису узели нову личну карту велики ће проблем бити како од Нове године у банкама и у пошти да подигну пензије, јер им стара више неће важити.

– На који начин ће се банке односити према чињеници да је лична карта истекла, при чему није споран идентитет грађанина, као и основ исплате пензија, није у надлежности МУП-а – кажу у полицији.

У банкама још не знају како ће третирати пензионере код којих идентитет није споран, већ чињеница да им је истекла лична карта, али постоји могућност да имају проблема приликом подизања пензије. У том случају, једина опција је да електронском картицом подигну новац са банкомата, док не изваде нова лична документа. Уколико не знају да користе банкомат, требало би да потраже помоћ неког млађег члана породице.

Навала с предајом захтева за нову личну карту је толика да запослени на тим пословима физички не могу да стигну да обраде све захтеве. Због тога је Министарство у свим станицама у децембру реорганизовало радно време службеника у две смене, а захтеви се примају и суботом и недељом. То је предузето да би што већи број грађана могао да преда захтев за личну карту пре истека рока.

Међутим, и поред тога многи пензионери неће стићи да изваде нову личну. Термини су пребукирани и увелико се предаја захтева заказује за јануар и фебруар, а у Крушевцу су извесном господину Веску Миловићу заказали чак за јун следеће године.

У Лозници пензионери ране и пре шест сати и по децембарском минусу заузимају ред како би узели резервационе бројеве за тај дан. А и кад дођу да подигну биометријски документ, чекају од три до четири сата у реду. На питање због чега раније нису вадили личне карте, углавном одговарају да нису знали за рок, да су мислили да важе и 2017, да су и раније биле гужве. Ипак, слежу раменима на питање зар им није било лакше да чекају у мају или јуну, него у децембру.

– Биометријске личне карте у складу са Законом о личној карти почеле су да се издају у априлу 2008. године – подсећају у МУП-у. – Изменама и допунама тог закона 4. 6. 2011, продужен је рок за замену личних карата на још пет година и прописано је да личне карте издате на старом обрасцу важе најдуже до 31. 12. 2016. Министарство унутрашњих послова у више наврата апеловало је и обавештавало грађане да је потребно да замене личне карте на старом обрасцу, укључујући и личне карте на старом обрасцу са трајним важењем.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*