Ко су шетачи са београдских улица? Разговор са учесницима протеста против диктатуре у Београду

0

Разговарали смо са учесницима протеста против диктатуре у Београду.

Еди

Није ово први пут да се шета. Имали смо и веселе деведесете, а ја сам овде зато што се те деведесете понављају, што са лицима која владају овом несрећном државом, што по свему што се догађа око нас. Зајахао нас је диктатор који је копија, не само Слободана Милошевића, него и Адолфа Хитлера.

То је човек који је покрао председничке изборе, који ће сасвим сигурно покушати да обједини функције премијера и председника и да се тиме прозове нашим фирером. Ја не желим да трпим такав вид диктатуре, а стварно ми је доста да већ 27-28 година уназад гледам исте кучиће, пачиће, дачиће, вучиће, мачиће…. И остале који су неспособни за било шта осим да „добију изборе“. Очекујем да ћемо га сменити па да удахнем у слободној Србији по први пут у животу.

Марија Миловановић

Мотивација ми је опште незадовољство стањем у земљи, општим мраком, културним материјалним и емотивним сиромаштвом, крађом која се десила на овим изборима. Овде сам зато што млади људи масовно одлазе, а ови који остају немају од чега да живе.

Незадовољност је порасла и због недемократског односа ове власти кроз дуги низ година према свом народу који их је можда грешком и довео на власт али сад хоће да их скине а не може то да уради регуларним путем, него мора то да ради на улици. Али ми нисмо уморни, спремни смо да шетамо, све док насе не буду приметили, чули и склонили се. Нису уморни ни моја мама, и син, који сваки дан долазе са мном на протест.

Мира Стојковић

Овде сам зато што сам борац, убија ме неправда и хоћу да се борим против диктатуре, а диктатура је широка лепеза негативности ове савремене власти – од мртвила медија, испирања мозга лажима, криминала, проституције. Србија је постала фабрика спонзоруша, незапослених, а хиљаде младих мозгова који студирају овде одливају се у бели свет.

Овај народ је био затупљен, ушао у апатију, али овде се доживљава неки нови понос и осећај заједништва. Ова власт и њихов систем су нам убили то заједништво, убили су младост, уништили су нас у сваком погледу, продали Србију, задужили је тако да ова деца – миленијумци – неће бити у стању да врате те дугове.

Милка Максић

Мислим да је ово гласање покрадено, а избори су били страшно нетранспарентни, контролори нису одрадили свој посао. Опозиција је подбацила, требало је да научи своје контролоре како се борити и поставити да до оваквих ствари не дође, зато ми немамо друге опције него да изађемо на улице.

Без страха, не смете се плашити ако хоћете да се борите. А што Вучић не дозволи да се преброје гласови пред свима ако ништа не крије? Кад сам схватила колико он лаже, дошла сам овде, највише због омладине, за њихову будућност.

Снежана Ђорђевић

Зато што нам је премијер-председник као маргарин – у све се меша, а није ништа урадио да се побољша ситуација у земљи. Због система који је он створио ја у овој земљи не могу да дођем до пресуде већ неколико година. Нико од надлежних ништа не ради да мене као грађанку заштити и поред сведока и доказа, ја не могу да се изборим за своја права.

Ни полиција, ни тужилаштво, ни суд не служе грађанима него тајкунима, у овој земљи институције не постоје. А Вучић је обећао да ће то да промени, међутим од 2012. ништа се не дешава набоље, он је рекао да ће да уреди државу, да нема корупције, а сад гради „Београд на води“.

Ђорђе Алексић

Није ово протест само против Вучића, него против оваквог начина размишљања, целог система. Нико од нас који смо сваки дан овде није политички ангажован, не припадамо странкама, организацијама, спонтано смо се нашли и здружили.

Драго ми је што сам овде упознао супер људе, који мисле слично као ја, имамо сличне проблеме и незадовољство.

Андреа

Апсолвент сам психологије и као будућа академска грађанка, заиста нисам задовољна системом у овој држави. Људи који су тренутно на власти у Србији стварају такве околности да бих ја морала да одем из своје државе ако желим нормалан живот.

Плате су изузетно ниске, а могућност да се нађе посао је на нивоу нуле. Али, ја заиста не желим да идем одавде. Као терапеут, желела бих да лечим своје људе, а не неке друге, странце… Корупција, купљене дипломе, а знамо ко их је купио, то су, такође, велики проблеми… Једноставно, Александар Вучић ми се уопште не допада, целокупна његова личност. Као психолог, могла бих да кажем да њему баш није добро.

Душан Ђорђевић

Овде сам због медијске цензуре, због лошег школства, здравства, судства… Цензура је и у Скупштини Србије, где ниједан посланик нема права ништа да изрази.

Док парламент не функционише, док не постоји здрава и јака опозиција, нема ни јаке и нормалне државе. Ови протести можда ништа неће учинити, можда ће нешто мало постићи… Ја сам средњошколац, а у политици сам већ неколико година, јер ми се отац бави политиком.

Драгомир

Потпуно сам незадовољан државом у којој живим и влашћу која тренутно стоји на челу наше државе. Немам посао. Односно, имам посао, али он није у струци, и онда се поставља питање зашто сам се школовао свих ових година, због чега су се моји родитељи трудили да ме ишколују када ја сада немам прилике да покажем своје знање већ радим нешто сасвим друго.

На крају, одеш у неку другу државу да шириш своје знање које си стекао и у које је неко уложио у Србији. Дипломирао сам филозофију а радим као преводилац. Ови протести, реално, не могу много да промене, али могу да допринесу мало подизању свести код нас народа. Ми не можемо да срушимо Александра Вучића.

Урош

На протестима сам да би показао колико има нас који смо спремни да се боримо за фер изборе и боље услове живота. Уз све то упознао сам доста људи са истим циљем са којима у будућности могу сарађивати у наставку борбе за нормалну Србију.

Очекујем да ће ови протести променити, пре свега свест људи о веровању у промене и да ће људи схватити да се ствари и на улици могу променити. Наравно, очекујем и остварење захтева, јер знам да део најупорнијих са којима сам шетао и кад су били празници и киша неће одустати док то не постигнемо.

Снежана ЧОНГРАДИН, Александра ПОПОВИЋ, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*