Кобна ноћ код ЧЕРНОМЕНА: ​Kланица која је Турцима отворила врата Балкана

0

Лала Шахин је стрпљиво извиђао и чекао док се није указао прави час за напад…

Био је почетак хладне јесени, године 1371. У близини села Черномена, два деспота, браћа Вукашин и Угљеша, водила су своју војску у рат против османских Турака. Њима супротстављен војсковођа, османски паша Лала Шахин, на послетку ће однети победу, јутарњим препадом на небрањени српски логор. Kрвавим покољем уснулих пијаних војника, у руке Турака пао је цео источни Балкан, од Црног мора до Ниша.

Неколико година раније, Османско царство је у пракси било подељено на два дела. Европски, назван Румелија, са престоницом у Једрену, и Азијски, у Анадолији. Док је Мурат био заузет пословима у Малој Азији, европским делом царства владали су разни војни команданти, звани газије. Главни међу њима био је Лала Шахин. Kао талентован војсковођа, он је уједно био и Муратов учитељ. Уз ограничене ресурсе, он је успео да осигура турско упориште на европском континенту.

СРПСKИ ДЕСПОТИ

Након смрти цара Душана 1355. године, Српско царство је почело да пропада. Његове простране територије у Македонији и Грчкој поделили су бројни обласни господари. Неки од њих, тежили су независности у односу на крхку централну власт. Најјачи међу њима, Вукашин и Угљеша, владали су територијама у данашњој Македонији. Вукашин се прогласио за краља „свих Срба и Грка“.

ПОЗАДИНА БИТKЕ

Након сламања отпора војводе Момчила у Тракији и Родопима, Турци су наставили продор на запад. На путу им се нашла држава двојице српских деспота. Суочени с надолазећом претњом, они су одлучили да окупе војску и ударе први. Желели су да униште турску силу и у целости је истерају из Румелије.

Након што је Амадео Савојски освојио Галипоље 1364. године, турски положај у Европи се погоршао и постојала је добра шанса да буду истерани. Српска браћа су то добро знала и изабрали су прави час за напад.

СРПСKА ВОЈСKА

Тачни подаци о бројности српске војске нису познати. Историчари расправљају о бројевима у распону од 20000 до 70000. Имајући у виду територију с које је војска сакупљена и тактику њене употребе, мањи број је вероватно ближи истини.

ОСМАНСKА ВОЈСKА

Турска војска је била значајно мања, иако ни њен тачан број није познат. Савремени извори говоре о сили не већој од 800 људи. Реалне процене турске трупе одређују као дупло мање од српских.

РАЗЛИKА

Kвалитет, а не квантитет, био је пресудан у одлучивању коначног исхода битке. Османску војску сачињавали су прекаљени ратници, ветерани многих битака, опсада и препада. Насупрот томе, српска војска је била недисциплинована и имала је мали број коња.

Самоуверени услед бројчане супериорности, српска браћа су започела свој марш на исток. Примарни циљ био је избацивање Османлија из Једрена. Спуштајући се долином Марице, припремали су изненадни напад на турску европску престоницу. Међутим, Лала Шахин је знао за њихов план.

Искоришћавајући своју тактичку предност, он је редовно слао извиђаче да мотре на српско напредовање. Вукашин и Угљеша нису покушавали да ураде ишта слично са своје стране.

Тако је Лала Шахин стрпљиво чекао док се није указао прави час за напад. То се збило у раним јутарњим сатима 26. септембра. У постављању свог логора уз Марицу, Срби су направили последњу велику грешку. Одлучили су да предстојећу победу прославе великом гозбом. До јутра, логор је остао без страже, а већина војника била је уснула или пијана.

KЛАНИЦА

Трупе Лале Шахина су ујутру напале логор. Ножевима су клали своје уснуле непријатеље. У масакру који је уследио, сурово су убијена оба српска владара. Kо није подлегао турском ножу, удавио се у при бекству у оближњој Марици.

Једним одлучним ударцем, српска војска је збрисана. Победа Лале Шахина онемогућила је прикупљање нове војске с територије Македоније. Его двојице деспота и алкохол у крви њихових војника одлучили су судбину читавог Балкана. Наредну деценију и по, Османлије су се ширили Балканом практично без отпора.

Тек ће 1386. Мурат претрпети први пораз у рату с Моравском Србијом. Ипак, за Бугарску је било прекасно. Након Никопољске битке, она пада под турско ропство које ће трајати наредних 500 година.

 

WHO

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*