Kоха диторе: Тачи, Харадинај и Kурти имају три различита приступа Србији

0

Председник Kосова Хашим Тачи и кандидати за премијера Рамуш Харадинај и Аљбин Kурти имају три различита приступа наставку дијалога о нормализацији односа између Kосова и Србије. И док се председник Kосова Хашим Тачи залаже за наставак дијалога на председничком нивоу, Рамуш Харадинај, кандидат коалиције Демократске партије Kосова, Алијансе за будућност Kосова и Иницијативе за Kосово наставак дијалога условљава признањем Kосова, а кандидат за премијера Самоопредељења Аљбин Kурти за редизајнирање процеса након паузе од годину дана, пише приштинска Kоха диторе.

Након избора Хашима Тачија за председника Kосова појавили су се предлози да се дијалог одвија на председничком нивоу.

Тачи је саопштио да је јуче разговарао с председником Србије Александром Вучићем о наставку дијалога у циљу нормализације односа Србије и Kосова, као и о решавању свих питања од обостраног интереса.

У изјавама за медије на Kосову и иностранству Тачи је оценио да дијалог нема алтернативу, да он треба да постане динамичнији и да се повећа степен реализације постигнутих али и доношења нових споразума.

Харадинај наводи да за дијалог две земље постоји само један услов, да Србија призна Kосово.

– Дијалог са Србијом је постављен у погрешним оквирима, пошто се разговара о унутрашњим питањима Kосова. Заинтересован сам за дијалог са Србијом али за међусобно признање. Не прихватамо разговор о унутрашњим питањима Kосова. Ако Србија не размотри одлуку о признању Kосова, нећемо јурити да будемо део дијалога који говори о унутрашњим питањима Kосова – казао је Харадинај за приштинске медије.

Kурти је визију наставка дијалога са Србијом представио у девет тачака.

Он сматра да прво треба отворити дијалог са косовским Србима, док онај са Србијом не треба наставити на „слепо“.

– У дијалог је много улагано а корист је мала. Скупштина Kосова била је или искључена из тог дијалога или злопотребљавана. Најгори производ тог дијалога је споразум од 25. августа 2015. година и споразум о формирању Заједнице општина са српском већином, потписан у Бриселу док је Скупштина Kосова била на одмору. Потребна нам је комисија која треба да оцени и размотри досадашње споразуме са Србијом – сматра Kурти.

Kурти сматра да први споразум између Србије и Kосова, од 19. априла 2013. године треба доставити на разматрање Венецијанској комисији.

И он се залаже за сарадњу с Европском комисијом и канцеларијом високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност, али истиче да је за наставак дијалога потребна пауза од годину дана како би се Kосово могло бавити најзначајнијим унутрашњим политичким и економским темама.

 

Бета

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*