Које је порекло руковања?

0

Када се са неким упознајемо, ако хоћемо да захвалимо на нечему или да честитамо, и ако смо са неким обавили добар посао – пружићемо му руку. Знате ли када је настао обичај руковања?
Руковање је један од најпознатијих гестова приликом упознавања и поздрављања. Временом је постало уобичајено у многим светским културама. Иако многи од нас мисле да је руковање модеран обичај, један од првих записа о руковању забележен је још у 9. веку п. н. е.

У 9. веку пре нове ере асирски краљ Шалманасар ИИИ (859–824. п. н. е.) интервенисао је директно у Вавилону како би осигурао надмоћ и престо у овом древном граду. Састанак краљева Асирије и Вавилона запечаћен је примирјем, тј. руковањем, и овај гест је уклесан на трону асирског краља.
Руковање, познато као деxиосис, такође је пронађено и на многим грчким рељефима из 5. и 4. века пре нове ере. У ово време владари су често приказивани како се рукују са боговима. Неколико оваквих рељефа изрезбарено је на гробницама, приказујући мртве како се рукују са својим ближњима. Такође, могу се пронаћи и на дрвеним новчићима који приказују везу између градова.

Зашто је обичај руковања опстао?

Постоји неколико теорија зашто је обичај руковања опстао. Према популарној теорији, руковање, односно отворена пружена шака, представља неког ко нема оружје и нема намеру да повреди другу страну. Такође, веровало се да би приликом руковања трескање шаке опустило оружје испод рукава и оно би испало. Постоји и теорија према којој овај гест приказује једнакост и завет на истину и поштовање.

Када је руковање постало општеприхваћено?

Верује се да је руковање популаризовано у 17. веку када су људи почели да сматрају да је оно много лепше и елегантније од клањања, спуштања капе или љубљења руке. До 1800. године руковање је укључено у бонтон. За време викторијанске ере постојала су и правила руковања. Стисак руке је морао да буде чврст, али не превише јак и нападан, јер се то сматрало насилничким. Данас се руковање проширило широм планете и не постоји особа на овом свету којој овај обичај није познат.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*