Које су могуће манипулације и начини за крађу на изборима?

Грађанима се сервирају и приче о томе да изнад сваког бирачког места постоји камера која снима како гласаш

0

Плашење, уцењивање и плаћање грађана током изборног циклуса неки су од начина на који се може манипулисати изборном вољом, а изборне крађе попут бугарског воза већ су опробан модел.

Странке на власти и у опозицији стално оптужују једна другу за крађу у претходним изборним циклусима. Разговарали смо незванично са припадницима многих странака и питали их да нам из искуства кажу како се може украсти на изборима или манипулисати бирачима.

Изборна крађа је према њиховом схватању широк појам и обухвата и период пре, током и после одржавања избора. Како нам је речено, за данашњу опозицију, некада власт, коришћење јавне функције и државних ресурса у овој кампањи јесте крађа избора. Недовољна или несразмерна заступљеност у медијима, поготово електронским са националном фреквенцијом, је такође крађа и манипулација. Неуређен бирачки списак који садржи преминуле или одсељене, такође, али и пописивање људи који хоће или неће да гласају за кандидата или странку. У том пакету је и сакупљање сигурних гласова и уцењивање људи послом, или нечим другим, давањем гласа. Како незванично кажу наши саговорници, крађа се може планирати и извести и издавањем лажних личних карата једином лицу са чак и до 50 идентитета. Управо то се, како нам је речено у једном опозиционом штабу, врло могуће спрема за ове изборе.

Када је реч о манипулацијама и крађи током изборног дана, сви саговорници Данаса помињу већ познати и опробани бугарски воз. Он функционише тако што особа добије попуњен листић, њега убаци у кутију, а са бирачког места изнесе непопуњен листић и тако доказује да је гласао за онога ко му је дао новац. Гласање за новац, није ништа необично, а тарифа је око 1.000 динара. Према речима наших саговорника, на дан гласања ништа необично није ни појављивање страначких мобилних екипа које углавном нису у бојама странка за које раде, које обилазе претходно пописане бираче који су из страха или из уверења раније рекли да ће гласати за одређену странку, углавном ону која је на власти. Екипе тих момака проверавају да ли је породица изашла на биралиште и ако није нуде превоз до бирачког места и подстиче да се гласа. „Чик ти гласај другачије кад те они погледају у очи и фино, или мало мање фино, кажу гласај за нас“, чекамо те испред“, кажу наши саговорници. Уз то, грађанима се сервирају и приче о томе да изнад сваког бирачког места постоји камера која снима како гласаш, као и прича да у оловци постоји камера. Ко поверује и уплаши се, наравно да гласа из страха. Посебна прича је гласање ван бирачког места, када људима који нису у могућности да дођу на гласање у кућу дођу људи из бирачког одбора. Уз пар лепих речи и сугестија гласови се само множе, наводе наши саговорници. Такође, неке странке су раније имале принцип да својим гласачима и члановима кажу да име кандидата заокруже црвеном хемијском или троуглом, ради распознавања и бројања сигурних гласова. Ту је и сликање листића, а постоји и метода изношења гласачког листића ван бирачког места и убацивање више листића у кутију на другом бирачком месту. То се, како нам је објашњено ради, због обарања гласања на неком бирачком месту где се зна да противник треба да добије. На тај начин се због неслагања бројева добијених листића и искоришћених листића „обара“ гласање на том бирачком месту.

Трећи сет манипулативних радњи и крађа догађа се после затварања бирачких места. Приликом бројања, како нам је речено, постоји могућност да неко од чланова бирачког одбора испод прстена ан руци стави мало графита, и приликом бројања гласова само покретом саке прецрта листић на којем је заокружен супарнички кандидат или странка, те тај листић аутоматски постаје неважећи. Уз све неправилности на записницима са бирачких места, изборни штабови, како нам кажу, покушаће да воде рачуна и о преносу изборног материјала са бирачких места до изборних комисија. Најозбиљнија крађа се, како наводе саговорници нашег листа, догађа када оператери РИК уносе у РИК-ов систем резултате са бирачких места. Довољно је само једну цифру да закину некоме на 100 бирачких места па да дође до озбиљног нарушавања изборних резултата, закључују наши саговорници.

И. Валтнер, ДАНАС

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*