Колико ће људи моћи да гласа на београдским изборима?

0

Датум београдских избора још није познат, али је камапња већ почела. Опозиција тврди да избори неће бити фер и као главни аргумент наводе да је у току масовно досељавање грађана у неке београдске општине како би актуелна градска власт обезбедила победу. Општина Врачар, која је наведена као пример, демантује наводе о већем броју нових становника. Министарство унутрашњих послова који води евиденцију о пребивалиштима поручује – тренд досељавања исти је као и претходних година.

Колико ће бирача одлучивати о новом сазиву градске скупштине Београда и бирати новог градоначелника? Покрет слободних грађана тврди – од председничких много више бирача је стекло право да гласа у београдским оштинама него пре четири месеца. Пре неколико дана изнели су тврдњу да се број становника Врачара и Звездаре увећао за десет одсто од председничких избора који су били у априлу до краја септембра.

„Исти такав тренд се налази и у другим општинама али још нисмо добили званичне податке, кад добијемо ми ћемо их објавити. Имамо и неке податке који су алармантни из општина где долазе, одакле се одјављују та лица, па ћемо направити анализу где ти људи у ствари живе“, каже Божо Прелевић из Покрета слободних грађана.

Када су се први пут пре неколико дана појавиле тврдње о масовном пријављивању грађана у неким београдским општинама, огласила се опшина Врачар саопштењем. Наводе да је у бирачком списку уписано 63.310 бирача, што је 346 бирача мање него за председничке изборе из априла ове године.

Евиденцију о промени пребивалишта води Министарство унутрашњих послова.

Према њиховим подацима у општину Врачар у последњих пет година се у просеку годишње пријави око 2.500 људи, а одјави око 2.000. Општина Звездара сваке године добије око 6.000 нових становника, а напусти је око 4.000. Такав је тренд и у 2017. говоре подаци МУП-а закључно са септембром.

Објашањавају да су међу пријављенима и малолетни који немају право гласа. Понављају да је број досељених у Београд исти већ годинама.

„За последњих 17 година на територији Београда нема било каквих одступања али је видљив природан прилив становништва у Београду, и то као што рекох, годинама уназад. Додуше, било је одступања 2007. и 2008. године пред локалне изборе. Е сад, да ли ја треба да будем злонамерна па да кажем да је тадашња власт пријављивала већи број грађана пред локалне изборе у Београду како би обезбедила победу“, каже Биљана Поповић Ивковић, државна секретарка у МУП-у.

Тврдње око масовног досељавања грађана у Београдске општине опозиција види као претњу регуларности избора који су најављени за март следеће године. Последњи предлог који даје опозиција јесте да се ускрати бирачко право новим станарима Београда.

„Тражимо да грађани Републике Србије могу остварити бирачко право на територији локалне јединице на којој имају пребивалиште најмање шест месеци“, каже Владимир Гајић из Покрета слободних грађана.

За потпредседницу СНС-а нове тврдње опозиције нису ништа ново. Зорана Михајловић оценила је да опозиција тражи унапред алиби за неуспех.

„Немојте да рушите демократске капацитете и демократске потенцијале Србије зато што сте ви неспособни, зато што сте ви недевљно марљиви, зато што сте ви нерадници и зато што не умете ништа. Немојте да рушите целу земљу због тога и да измишљате такве гадости. Ево моје питање за све вас је да ли је на Врачару више уписаних бирача него што је било за председничке изборе, то се лако проверава, тражите тачан број и видећете 300 мање“, рекао је председник Александар Вучић.

На претходним изборима за престоницу право гласа имало је 1.620.648 грађана. Бирачки спискови закључују се 15 дана пред изборе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*