Колико кошта глас у Сабору?

0

Криза власти у Хрватској је окончана – барем до јуна, хрватски премијер Андреј Пленковић је купио време током којег мора да пронађе нове министре и обрачуна се са непоштовањем унутар своје странке, пише немачки државни радио Дојче веле.
Исцрпљујуће заседање Сабора током којег је министар финансија Здравко Марић (ХЏ) преживео гласање о опозиву, а шеф Сабора Божо Петров (Мост) дао оставку тренутак пре него што му је изгласано неповерење, завршило је танком победом ХЏ-а.

Након што је минималним бројем посланичких руку, али и са само 808 гласова бирача, преузео парламент, Гордан Јандроковић (ХЏ) је затворио седницу. Нова ће бити отворена почетком јуна, а до тада ће се окончати локални избори – премијер мора да пронађе већини прихватљиве министре који ће заменити отеране Мостовце, наводи ДЊ.

Победник кризе у Сабору

Највећи добитник јучерашње саборске расправе је популиста Иван Пернар, посланик који не зна обрачунати порез на додану вредност, а знање о јавноздравственим политикама црпи из разговора са припадницима антивакцинашког покрета.- Он је тај који говори оно што народ мисли – коментар је и оних који га до јуче нису подносили.

– Прво вас мафија гурне у проблеме, а онда вам нуде помоћ. Они који су вас одвели у Реметинец, сада вам нуде помоћ. Ви сте, што би неки рекли, корисна будала – објаснио је Пернар некад моћном СДП-овцу Томиславу Саухи и зарадио симпатије јавности.

Председница Колинда Грабар-Китаровић поручује да је, након целодневног разговора са независним посланицима и парламентарним странкама, закључила да већина посланика не жели нове изборе па је премијера у разговору за РТЛ позвала да у разумном року именује министре и отклони сумњу да ужива поверење саборске већине.
У току је и прикупљање потписа за интерпелацију влади којом Хрватска народна странка (ХНС) жели да сруши Пленковића. Истовремено, новинари који годинама прате политику тврде да је за очекивати да ће управо ХНС после локалних избора дати подршку Пленковићу, али након што то учини Хрватска сељачка странка (ХШ), странка која се доживљава као природни партнер ХЏ-а, а коју је нови председник Крешо Бељак одвео у пакт са левицом, пише недмачки државни радио.

Повратак Милановића?

Не добије ли Пленковић поверење за нове министре и крене ли Хрватска у још једне превремене парламентарне изборе, ХЏ би могао остати на истом, показује истраживање јавног мњења, али нови избори би могли да сломе СДП.
Шеф те странке Давор Бернардић, чини се, није прихватио опште мишљење да није материјал за премијера. Али страначки прваци већ лицитирају са именима која би радо видели у Банским дворима. Ни палом шефу странке, некадашњем премијеру Зорану Милановићу, чини се, повратак у политику не би био мрзак.

– Имамо времена. Влада функционише, министарства, као што видите функционишу. Дође ли до ванредних избора, ја ћу победити – поручује премијер Пленковић пред којим је пуно проблема, и релативно мало времена, наводи DW.

DW, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*