Колико су по Русију опасне нове америчке ракете SM-3?

Почетком фебруара САД су успешно тестирале нове противваздушне ракете Standard missile 3 (SM-3) Block IIA за системе ПВО у Пољској и Румунији. По речима војних експерата, следећа модификација ракете (која уследи после верзије SM-3) моћи ће да уништава тек лансиране руске бојеве главе док су још на територији Русије.

1

Почетком фебруара близу Хавајских острва разарач ратне морнарице САД USS John Paul Jones успешно је тестирао нове противваздушне ракете Standard missile 3 (SM-3) Block IIA којима ће од 2018. године бити наоружани системи ПВО НАТО-а у Пољској и Румунији.

Борбени део новог оружја је побољшани пресретач са кинетичким дејством. Једноставније речено, он је намењен селективном уништавању бојеве главе на ракети.

У ракету SM-3 сада је уграђен усавршени радар. Он препознаје нуклеарну бојеву главу у облаку лажних мета на које се нуклеарна бојева глава распада када се приближава циљу.

Амерички конструктори су такође повећали домет ракете. Сада она може да уништава циљеве у Земљиној орбити, а самим тим и непријатељске сателите.

SM-3 сада лети према циљу брзином од пет километара у секунди, а домет јој је 1.000 километара. Другим речима, са територије Пољске она може да погађа објекте на небу изнад европског дела Русије.

„Погодити комарца у око“

„Принцип пресретања ракете SM-3 је такав да треба ’погодити комарца у око’ када ракета већ прилази циљу. Садашњи системи за одређивање циља на новој америчкој ракети још увек јој не омогућавају да пронађе и погоди управо нуклеарну бојеву главу или балистичку ракету у облаку лажних мета у последњој фази лета ка циљу“, рекао је за „Руску реч“ професор Академије војних наука Вадим Козјуљин.

Илустрација: Ли Гартон/ Америчка флота  (Public domain)

Како је он истакао, данас те ракете не представљају опасност по средства за стратешко нуклеарно одвраћање која поседује Русија. Али колико сутра се та ситуација може драстично изменити.

„Америчка војна индустрија интензивно ради на хиперсоничним технологијама. Четврта модификација SM ће кроз 15 година моћи да обара наше нуклеарне ракете на територији Русије одмах после њиховог лансирања“, нагласио је Козјуљин.

По речима овог експерта, ракети система „Топољ-М“ потребно је нешто мање од пет минута да се залети и изађе у космос.

„Кроз 15 година ће то бити велики проблем. Због тога питање америчког система ПВО у Европи треба решавати данас“, додао је војни аналитичар.

Али то није једини проблем који брине експерте.

Ракете средњег домета

Данас се у САД поново чују оптужбе да Русија крши Споразум о ракетама средњег (од 1.000 до 5.000 км) и малог домета (од 500 до 1.000 км). Тим споразумом из 1987. године Москва и Вашингтон су се обавезали да ће ликвидирати све такве ракете.

Амерички лист The New York Times, позивајући се на неименоване изворе у владајућим круговима САД, оптужио је Министарство одбране РФ за стварање крстарећих ракета са нуклеарним бојевим главама домета 2.500 км.

Међутим, ни поменути познати лист, ни амерички политичари нису пружили никакве доказе својих оптужби. По речима портпаролапредседника Русије Дмитрија Пескова, Русија поштује међународне споразуме које је потписала, између осталог и Споразум о ракетама средњег и малог домета (РСМД).

Међутим, амерички политичари су већ пожурили да одговоре.

„Ако Русија намерава да тестира и поставља крстареће ракете средњег домета, онда логика упућује на то да ми предузимамо узвратне мере…“, изјавили су амерички сенатори из Републиканске странке пре него што ће Представничком дому Конгреса поднети нацрт закона којим се Сједињеним Америчким Државама дозвољава да прави системе средњег домета и да одговарајуће технологије ставља на располагање савезницима мимо Споразума о РСМД.

По мишљењу руских аналитичара, Американци желе да искористе свој адут, а то су лансирне рампе МК-41 у Пољској и Румунији, са којих поред противваздушних ракета SM-3 могу да се лансирају и крстареће ракете типа Tomahawk чији је домет 2.500 км.

„Tomahawk, као и наши ’Калибри’ (крстареће ракете поморског базирања) може да се прилагоди копненим лансирним рампама“, рекао је за „Руску реч“ извор у руском војноиндустријском сектору.

По његовим речима, за стварање копнене верзије неће бити потребно измишљати нешто ново. Биће довољно да се промени глава за навођење, тј. да се уместо садашње „поморске“ варијанте постави „копнена“, која израчунава путању ракете изнад копна и узима у обзир рељеф.

„Не искључујем могућност да су Американци већ направили такву верзију ракете Tomahawk, само што то не обелодањују“, додао је он.

Николај ЛИТОВКИН, Руска реч

1 КОМЕНТАР

  1. S OVIM STO JE PUTIN POKAZAO NE MOZE N I JEDNA ODBARNA NATO I AMERIKE SRUSITI RAKETE SARMAT ONE LETE PREKO 7 KM U SEKUNDI OVE LETE 5 KM U SEKUNDI DRUGO PLAFON LETA SARMATA JE PREKO 2500 KM PLAFON LETA SM 3 JE 1000 KM PREMA TOME NE MOGU DOCI DO NJE I RUSIJA OVAJ SISTEM MOZE PRVO ZAOBICI. DRUGO RUSIJA JE NAPRAVILA KINZAL KRSTARECU RAKRETU KOJA MOZE LETJETI I PO 30 DANA SVETOM ZNACI UDE U PRO AMERICKI RECIM O SM3 20 KM OVI ISPALE RAKETE KOJE DOLETE 1000 KM PADNU NA ZEMLJU OVE IZADJU IZ DOMETA I PONOVO SE VRATE LETE NISKO 10 M STO NE MOZE SM 3 I UNISTE OVAJ SISTEM I S PUNO SPORIJIM RAKETAMA KOJE LETE 10,5 MAHA OD AMERICKIH KOJE LETE SM 3 15 MAHA,ZNACI RUSI NA DVA NACINA MOGU RUSITI SISTEM AMERICKI UNISTITI KINZALOM LETI KOLIKO HOCE 200 PUTA DULJE OD SM 3 IL ISARMAT KOJI LETI 6 MAHA BRZE I OVAJ GA NE MOZE DOSECI S TIME DA PROMENI PUTANJU I IZBACI 15 MVRP KOJI UBIJU ODMAH 4 MILIONA NATOVIH VOJNIKA ILI PAK ISPALI AVNAGRAD KOJI TAKODER LETI 20 MAHA IMA PLASMU GDE GA RADARI I NE VIDEE I UNISTI SM 3 ANITBALSITICKI STIT.DRUGIM RECIMA RUSIJA MOZE UNISTII NATO OBRNUTO NIJE MOGUCE JER PRO RUSKI A 235 A 135 S 600 LETE BRZINAMA 16 18 MAHA A AMERICKI SISTEM MINUTEM 2 LETE BRZINAMA 13 MAHA I TRIDENT 2 TAKODER 13 MAHA ZADNI ZOV AMERICE MOCI ALI SLAB

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*