Колинда о забрани Томпсона у Марибору: „Оваква одлука Словеније је контрапродуктивна, музика спаја људе!“

Након што су градске власти Марибора забранили одржавање концерта хрватског кантаутора Марка Перковића Томпсона, познатог по националистичким песмама у којима се глорификује усташтво, реаговао је државни врх Хрватске

0

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је, како су саопштили из њеног кабинета, разговарала са својим словеначким колегом Борутом Пахором и пренела му своје мишљење да је музика ту да спаја људе, а да су забране контрапродуктивне, премијер Андреј Пленковић је најавио да ће тражити да му се објасне разлози за забрану тог Томпсоновог наступа.

Словеначка полиција, наиме, јуче је препоручила градским властима у Марибору да забране за суботу заказани концерт хрватског певача претежно националистичких песама у којима се велича усташтво.

Таква препорука донета је због „информација о повећаним безбедносним ризицима, због опасности да концерт злоупотребљен за кривична дела“.

Полиција је указала да, на основу информација о продаји карата за концерт преко интернета у Хрватској и Аустрији, има разлога да се верује да ће на концерт доћи појединци из средина где су концерти тог музичара забрањени.

Мариборска полиција сматра да би на концерт могле доћи Томпсонове радикалне присталице из Хрватске, са намером да подстакну и почине кривична дела. Такође је стигла информација да се планира скуп против концерта, што би био додатни факрот ризика по безбедност.

Томпсоново прво гостовање у Словенији требало је да буде у суботу у Марибору, асама најава одржавања концерта изазвала је жестока реаговања странке и удружења која су тражила његову забрану.

Они су указивали да забрана концерта још пре месец дана тражио мариборски градоначелник Андреј Фиштравец.

Фиштравец је забрану Томпсоновог наступа затражио рекавши да у том граду нема места иконографији која изазива поделе и подстичем „фашизам“, а нека удружења су прикупила потписе за отказивање концерта, за који су карте већ распродате.

Упитан треба ли забранити Перковићев наступ у Марибору, председник Словеније Борут Пахор је био неутралан.

„Председник републике није познавалац опуса Марка Перковића Томпсона, али су му познати Томпсонови политички ставови и он их одбија“, саопштено је из кабинета словеначког председника, уз напомену да је задатак организатора концерта да се побрине за ред и мир, те да на концерту не дође до незаконитих испада или изјава.

Из кабинета премијера Мире Церара за Вечер је саопштено да он „одбија сваки говор мржње“ и да „не подржава концерте или митинге који шире мржњу или такву реторику“.

Најоштрији је у изјави, пак, био председник парламента Милан Брглез који је члан Церарове странке, али њеног левог крила и по наводима медија можда и кандидат за председника државе на јесењим председничким изборима.

Брглез је поручио да су Перковић и његов концерт непримерени „како за Марибор тако и за Словенију“, да он у својим наступима „велича усташки режим и нетолеранцију према нехрватима“, те да је прави пример за то текст Перковићеве песме Аница, книнска краљица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*