Колинда о забрани Томпсона у Марибору: „Оваква одлука Словеније је контрапродуктивна, музика спаја људе!“

0

Хрватска председница, која је раније у једном интервјуу рекла да јој је управо Томпсон омиљени певач, противи се забрани његовог концерта у Марибору

Председница Хрватске Kолинда Грабар-Kитаровић разговарала је с председником Словеније Борутом Пахором о забрани концерта контроверзног хрватског певача Марка Перковића Томпсона у Марибору и оценила да су забране контрапродуктивне.

„Председница је разговарала са својим словеначким колегом протеклих дана и пренела му је своје мишљење да је музика ту да спаја људе, а да су забране контрапродуктивне“, рекао је портпарол хрватске председнице Лука Ђурић.

Председница Хрватске раније је у једном интервјуу рекла да јој је управо Томпсон омиљени певач, а забрану концерта због „безбедносних разлога“ јуче је коментарисао и хрватски премијер Андреј Пленковић који је на питање новинара рекао да је од хрватске амбасадорке у Љубљани тражио да испита о чему се ради и да га о томе извести. Упитан како гледа на забрану Томпсоновог концерта, Пленковић је одговорио: „Никако добро“.

Хрватска министарка културе Нина Обуљен Kоржинек изјавила је јутрос, уочи седнице Владе, да је „неуобичајено да се таквим аргументима забрањују концерти“, али је додала да то није питање којим се бави њено министарство.

Kако су пренели хрватски медији, Министарство спољних и европских послова и хрватска амбасада у Љубљани у контакту су са словеначком ради осигурања једнакоправног третмана хрватских држављана у њиховим пословним активностима у Словенији, па тако и у случају Марка Перковића Томпсона.

Певач који је познат по томе што у својим наступима велича усташтво, изјавио је за Нову ТВ да очекује да га „држава заштити као хрватског грађанина“. „Очекујем од хрватских политичких структура да учине нешто и да заштите мене као хрватског грађанина који жели да ради у европским државама, као и да заштите моју публику која се жели окупљати око моје музике. Волео бих да хрватски политичари објасне да ли прихватају тезу да смо ми нацисти, фашисти и да ширимо мржњу“, рекао је Томпсон.
Део јавности и неки опозициони политичари критиковали су на друштвеним мрежама реакцију државног врха на забрану Томпсоновог концерта. Функционер Социјалдемократске партије Бојан Главашевић написао је на Твитеру да „Томпсону у целој Европи забрањују концерте бесплатно, једино у Хрватској ХДЗ (Хрватска демократска заједница) плати пола милиона евра да Томпсон не пева“.

Он је тиме алудирао на део једне од оптужница против бившег шефа ХДЗ-а и хрватског премијера Ива Санадера у којем се наводи да је та странка својевремено уочи избора платила Томпсону пола милиона евра да не наступа ни за једну политичку странку.

Одлука локалних власти о забрани Томпсоновог наступа у Марибору уследила је пошто су се против тог концерта изјаснила нека удружења и странке, а посредно у медијима и словеначки премијер Миро Церар и председник парламента Словеније Милан Брглез из Странке модерног центра.

Они су навели да Перковић и његови фанови на концертима шире нетолеранцију и „говор мржње“, на шта је реаговала и полиција препоруком о забрани наступа због „повећаног безбедносног ризика“, пренели су медији. Саопштавајући препоруку о забрани Томпсоновог концерта, словеначка полиција је навела да такву одлуку доноси због информација које указују на „повећани безбедносни ризик“ и „опасности да ће концерт бити искоришћен за кривична дела“.
 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*